emlékezés

2021.11.09. 13:54

Emlékhelyet terveznek a háború hőseinek Egerben

Az Egri Norma Alapítvány emléksétányt tervez a városban, hogy az I. világháborúban elhunyt egriek előtt tisztelegjen – tájékoztatták portálunkat  közleményben.

Sz. M. L.

Fotó: Shutterstock

A célkitűzés az, hogy méltóképpen tisztelegjünk az I. világháborúban elhunyt hősi halottaink előtt, egy egri emlékhely létrehozásával. Előzetes kutatómunka során összegyűjtötték az összes hősi halott nevét a Hadtörténeti Levéltár segítségével. A kutatás során több mint háromszáz személyt azonosítottak be, katonai besorolással, ranggal.

A tény, hogy Eger vonatkozásában az I. világháborúban beazonosíthatóan ennyi katona vesztette el az életét, lesújtó és szomorú is egyben. Ez a szám feltehetően jóval több is lehet, mert a múlt homályában eltűnt sok beazonosíthatatlan áldozat – írták.

A projektbe szeretnék bevonni a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola Katonasuli programjához tartozó és a város középiskolás diákjait is, mivel szeretnék a témát közelebbről is megismertetni az ifjúsággal. Híradásuk szerint a kezdeményezés nem újkeletű.

– Már Heves vármegye főispánja is megfogalmazta egy 1928-as rendelkezésében, hogy a hozzátartozók tisztje lenne fák ültetése, táblával ellátása, amelyen feltüntetik a hősi halott nevét. Esetleg azt is, hogy hol, mikor, milyen körülmények között esett el. A megvalósításra 1930.04.04-én került sor. Gesztenyefák helyett kettőszáz hársfát ültettek és hatvanhat hős neve került fel a zománctáblákra. A nemes elképzelésnek szégyenteljes volt az utóélete, mivel a fák zöme kiszáradt, a névtáblák megfogyatkoztak. Azóta nem történt sem felújítás, sem új kezdeményezés az emlékhely megvalósításában – emelték ki közleményükben. Hozzátették, az Egri Norma Alapítvány ezt az űrt kívánja pótolni egy sétány kialakításával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában