szőlő és bor

2021.11.10. 13:20

Jó évjáratot várnak az egri egyetemen

Az egri egyetem szőlészeti és borászati intézete szüretzáró sajtótájékoztatón számolt be az idei szőlőtermésről és sikerekről szerdán.

Sz. M. L.

20211110 - Szüretzáró sajtótájékoztató és SIMONIT & SIRCH metszési bemutató az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) a Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat területén (Kőlyuktető, Eger mellett) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Még 2016-ban került az egyetem birtokába a szőlészet. Úgy gondoljuk amit akkor vállaltunk teljesítettük nemcsak oktatás, de kutatás terén is. S ez az, ami biztosítja az alapot a következő évek fejlesztéséhez. Nagy lehetőséget jelent számunkra, hogy diákjainkkal közvetlenül tanulmányozhatjuk a szőlészet és a borászat tudományát, gyakorlatorientált és tudásközpontú oktatást biztosítva – fogalmazott dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese a szerda délelőtti sajtótájékoztatón.

Az eseményt az egyetemi szőlőültetvény és borászat Kőlyuktetői központjában tartották a szüretzárás alkalmából. Hozzátette a sikerek ellenére nem dőlnek hátra, hanem folytatják a szakmai színvonal emelését.

Hegyi Ádám István birtokigazgató elmondta, az idei várhatóan különleges évjárat lesz. kiemelte, a borkészítésben más fogyasztási termékekkel ellentétben nem ugyanazt a karaktert várjuk, hanem évről évre mást.

– A szőlő fejlődése szempontjából hűvös tavasz előnyösnek mondható. A hideg révén ugyanis a virágzás tolódott. A meleg száraz nyárral ugyan behozta némileg a lemaradást, ám a mérések mégis eltolódást mutattak, ezért késett a szüret, addig még a cukor és savtartalom egyensúlyba nem került. A súlyvesztés is jellemző volt, de a töppedés a minőségi borkészítést támogatja. Hűvös savas évjárat készül az idei szőlőből – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában