közlekedés

2021.11.03. 14:00

Közösségi kerékpáros rendszert létesítenek jövőre Egerben

Korunk legnagyobb kihívásai közé tartozik a károsanyag-kibocsátás csökkentése, hiszen a nagyfokú szén-dioxid-termelés visszafordíthatatlan károkat okozhat a Föld éghajlatában. A légszennyezettséghez az autók sokat hozzátesznek, hiszen a szén-dioxid-kibocsátás hatvan százalékáért a gépjárművek felelnek.

Gidai Zsanett

A közösségi kerékpáros rendszer segíthet a légszennyezés mértékének a csökkentésében Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A nagyfokú károsanyag-kibocsátás nemcsak éghajlatváltozást idézhet elő, hanem súlyos egészségkárosító hatásai is vannak – a szakemberek megállapítása szerint. Ezért is van egyre több olyan kezdeményezés, amely szorgalmazza az autóhasználat csökkentését, s másfajta járművek igénybevételét.

A hevesi megyeszékhelyen törekszenek a kerékpáros-közlekedés erősítésére. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán Haladó Kerékpárosbarát település címet kapott tavaly Eger.

Ahogyan azt szeptemberben megírtuk, a Kertész út felújítása során az Ostorosi és Hadnagy utcák kereszteződései között másfél méter széles kerékpárút valósul meg mindkét oldalon, továbbá hamarosan elkezdődik az Egert és Miskolcot összekötő bicikliút építése, amihez az önkormányzat is hozzájárul a Rozália közt és a belvárost összekötő szakasszal. A meglévő kerékpárutak és a további fejlesztések nagyon jó alapot adhatnak a jövőre elkészülő közösségi kerékpáros rendszernek.

A közösségi kerékpáros rendszer segíthet a légszennyezés mértékének a csökkentésében
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ezzel kapcsolatban Dobó Zsófia ökomenedzser a Heolnak elmondta, hogy két állomás helyszínét választották ki. Az egyiket a Felsővárosban, a Kallómalom utcában alakítják ki, a másik pedig az Árva-köz bejáratánál kap helyet. Az állomások műszaki alapozó tervei már elkészültek. Ezek közül két helyen tíz-tíz, összesen húsz manuális üzemű kerékpár áll majd a jövőben a felhasználók rendelkezésére.

– Jelenleg a rendszer műszaki paraméterei meghatározásának végénél járunk, és a közbeszerzési eljárás előkészületeinek megkezdésével foglalkozunk. A rendszer kiépítését 2022 tavaszán kezdjük el. Terveink szerint, a tesztüzemet is beleszámítva, a felhasználók a jövő év második felében használhatják először – számolt be a szakember a részletekről.

– Egerben az egyik fő légszennyező szektor a gépjármű-közlekedés – fogalmazott Dobó Zsófia. – A HungAIRy Life integrált projektben való részvétellel is szeretnénk ennek a szektornak a hatását csökkenteni, ugyanis a projekt fő célja a levegőtisztaság védelme és a levegőminőség javítása. A közösségi kerékpáros rendszer kiépítésével akarjuk felhívni a figyelmet a probléma fontosságára, illetve minél több embert az alternatív közlekedési eszközök használatára buzdítani. A kiépülő rendszer egyébként egy mini pilot projektként valósul meg, amely persze az egész város igényét nem tudja ellátni. Ám alkalmas lesz arra, hogy a további fejlesztések során kiváló alapot szolgáltasson. Olyan pilot rendszert építünk ki, amely a későbbiekben akár elektromos kerékpárok fogadására is alkalmas lesz, így terveink szerint a város keleti és nyugati irányban is elérhető lesz majd a közösségi kerékpárokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában