Több Heves megyei településen is szigorítottak a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödésével hétfőtől hatályba léptek hazánkban a kötelező maszkviseléssel kapcsolatos első kormányintézkedések. Utánajártunk, megyénk településein vezettek-e már be helyi óvintézkedéseket.

Szabó István

A gyöngyöstarjáni polgármesteri hivatalban már újra kötelező a száj és az orr elfedése Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A november elsején hatályba lépett, járványügyi óvintézkedéseket tartalmazó kormányrendelet egyelőre a tömegközlekedési eszközökön, továbbá a pályaudvarok, az állomások, illetve a megállóhelyek utasforgalom számára megnyitott részein teszi újra kötelezővé a száj és az orr elfedését. A járvány azonban felfutó ágban van, napról napra változhat az, milyen biztonsági előírásokra van szükség.

Megyénk településein is érezhető a járványügyi készültség, több község vezetése már helyi korlátozásokat is bevezetett. Gyöngyöstarjánban Kiss Viktor polgármester arról tájékoztatott, hogy az óvodában eddig is kötelező volt a maszkviselés.

– A szülők nem léphetnek be az intézmény területére, a dadusok a bejáratnál fogadják a kisgyermekeket. A maszkhasználatot a polgármesteri hivatalban is újra kötelezővé tettük, de a személyes ügyfélforgalmat még nem korlátozzuk – mondta Kiss Viktor.

Vámosgyörkön e hét keddje óta kötelező az önkormányzatnál az arc elfedése. Gedei Zoltán polgármester arról beszélt, a hivatal földszinti része nyilvános, ott történik az ügyintézés. Mint mondta, az emeletre a járványügyi szempontból enyhébb időszakban sem mehetett fel ügyfél. Kompolton a hivatali ügyfélforgalmat már részlegesen korlátozzák. Balázs Zoltán polgármester arról adott hírt, hogy az előtérben megállítják az érkezőket.

A gyöngyöstarjáni polgármesteri hivatalban már újra kötelező a száj és az orr elfedése
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Természetesen mindenkit fogadunk, de a hivatal dolgozói, lehetőség szerint, az előcsarnokban intézik az ügyeket. Amennyiben ott erre nincs mód, illetve az eset azt feltétlenül indokolja, akkor lehet bejönni az ügyintézőhöz. A zárt helyen a maszkot még nem tettük kötelezővé, hiszen a kormányzat még nem rendelte el, de kellő óvatossággal járunk el, például sűrűbben fertőtlenítünk. Ez mindenkinek érdeke, a hivatalnak is és az ügyfélnek is – fogalmazott Balázs Zoltán.

Visontán hamarosan előírják a polgármesteri hivatalban a maszkhasználatot. Szarvas László polgármester szerint jobb az óvatosság.

– Egyelőre nincs probléma, az orvosunk szerint jó volt nálunk az oltakozási hajlandóság, de az oltottaknak is kell védeni magukat. A kézfertőtlenítést nem függesztettük fel eddig sem. Az idősotthon lakói vannak a legnagyobb veszélyben, rájuk fokozottan figyelünk – foglalta össze Szarvas László.

Folyamatosan monitoroznak

Ahol még nem történt helyi szigorítás, ott is napi szinten figyelik a járványhelyzet alakulását. Markazon folyamatosan egyeztet az orvossal Holló László polgármester, és mint mondta, ha növekszik a településen az esetszám, akkor lépni fognak. Nagyúton sem rendeltek még el kötelező maszkviselést, de Tóth Géza polgármester arról beszélt, ezt valószínűleg hamarosan felülbírálják, ám a személyes ügyintézés korlátozását egyelőre nem tervezik. Viszneken igazodnak az országos rendelkezésekhez, közölte Fodor János polgármester. Mint elmondta, nem biztos abban, hogy célszerű egy esetleges kormányrendelet előtt helyben szigorítani, mert az emberek már tavasszal is nehezen viselték el a korlátozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában