beruházások

2021.11.19. 11:30

Épül a zöld város és az ipari park is Füzesabonyban

Két év telt el a 2019-es önkormányzati választások óta. Nagy Csaba polgármestert kérdeztük arról, miként sikerült megvalósítani a választóknak tett ígéreteket. A városvezető szerint a legtöbb ügyben jól állnak a dolgok, fejlődik a település.

Sike Sándor

Nagy Csaba: Rendelőt könnyebb lesz építeni, mint orvost szerezni Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– A választási ígéretei sorában első helyen a nagy projektek – a zöld város, az ipari park és a kerékpárút – befejezése szerepelt. Hol tartanak e beruházások?

– Négy-öt éve elnyert projektekről van szó. Szerencsére eljutottunk odáig, hogy elkezdődhettek a kivitelezések. A zöld város látható a mindennapokban a három célközpontban: a Rákóczi úton, a buszmegállóban és a piaccsarnok környékén. Még a vezetékcserét, a vízelvezetést végzik. A határidő jövő év november 30-ra módosult. Volt, hogy várni kellett a közműszolgáltatókra, de anyaghiány is előfordult.

– Úgy tudjuk, az ipari parkban a tervektől eltérően nem épül inkubátorház. Mi ennek az oka?

– Az eredeti projekt részei a kiszolgálólétesítmények s a Kerecsendi út felújítása is. Utóbbi rég kész van. Az infrastruktúra is kiépült, de az inkubátorház vélhetően nem valósul meg. Olyan pénzráemelést kellene igényelnünk a kormánytól, ami nem reális.

– Legrégebb ideje húzódó projekt a kerékpárút...

– Minden bekövetkezett, aminek nem kellett volna, mindig tolni kellett a határidőkön. Négy év telt el a pályázat megnyerésétől addig, amíg elkezdődhetett a munka. Anyaghiány itt is jelentkezett. De szépen halad a munka, megérkezett a hídszerkezet is. A befejezési határidő december 15. Bízom abban, hogy ez tartható.

Nagy Csaba: Rendelőt könnyebb lesz építeni, mint orvost szerezni
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Járdák és utak építése is szerepelt az ígérvényei között. Ezekkel mi a helyzet?

– Idén húszmillió forintot nyertünk belügyminisztériumi pályázaton, tízet hozzátett az önkormányzat járdák felújítására. Minden évben voltak korábban is rekonstrukciók, próbáljuk ütemesen beosztani. Kérem a lakosság türelmét, előbb-utóbb mindenhová eljutunk. Az utaknál 900 millió forintot nyertünk, s 53 utcát tudtunk a programba beletenni. Nagyon jól halad, most 80 százalékos lehet a készültség foka.

A tervek és a jelenlegi valós helyzet

Nagy Csaba elmondta: a pályázat elnyerésekor megítéltek számukra közel 300 millió forintot egy 2000 négyzetméteres csarnok építésére, ám a legkedvezőbb ajánlat is 900 millió forint volt a közbeszerzési eljárásban. – Az önkormányzat úgy kalkulál, ezt a 300 milliót inkább az út, a közművek és a közvilágítás fejlesztésére fordítják ezen a területen. Itt mind a hat, a város tulajdonában lévő telek elkelt, három vállalkozás vette meg. Jövőre egy gazdasági társaság, a Tobroco Machinery Kft. meg is kezdi a tevékenységét. Erőgépekhez adaptereket gyártanak majd, egy 8000 négyzetméteres csarnokot építenek, s száz munkavállalót foglalkoztatnak. Három telket egy logisztikai cég – az is elkezdte már a csarnok építését –, a hátsót pedig egy emelőgépeket előállító társaság vett meg – fűzte hozzá.

– Ígéret volt egy új bölcsőde is. Késik, miért?

– Három telket vett meg az önkormányzat, de itt is szembesültünk egy problémával. Az egyiken jelzálog hitel volt, amit rendezni kellett. Másik ingatlan egyhatod része elhalálozott személyé, a hagyatéki eljárás még nem zajlott le. Ügygondnok kijelölésével próbáljuk rendezni, s akkor kezdődhet az építés, várhatóan márciusban. Háromcsoportos bölcsőde létesül, 230 millió forintos pályázatból. Az építésre 195 millió áll rendelkezésre. Közbeszerzési eljárás idején dől el, kell-e ráemelést kérnünk.

– Hogy állnak az idősek otthona, az orvosi rendelő és szolgálati lakás létrehozásával?

– Az előbbire pályázat nem jelent meg. Ami az orvosi rendelő és a szolgálati lakás kialakítását illeti: a régi tüdőgondozó épületére a terveket elkészítettük. Új orvosi rendelő, illetve egy szolgálati lakás lesz benne. Erre is megvan az elnyert összeg. Utána jön a nehezebb feladat, megfelelő orvost szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában