Popkultúra

2021.12.14. 20:00

Az egri Beatles-múzeumban rendezték meg a népszerű együttesről szóló könyv bemutatóját

Decemberben jelent meg, az angol nyelvű kiadással egy időben magyarul is, a Beatles együttesről szóló Get Back című kötet. Az országos könyvbemutatót az egri Beatles-múzeumban tartották, ahol a zenekar szakírói arra is keresték a választ, miért oszlott fel az együttes.

Szabó István

Peterdi Gábor (balról), Molnár Gábor és Benedek Szabolcs a könyvbemutatón

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A Beatles a popzene alighanem legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekarának számít a bolygónkon. Több lemezt adott el, mint bármely más együttes. A popkultúra egészét nézve kevesen voltak, akik az ő népszerűségükhöz, kritikai elismertségükhöz és kulturális hatásukhoz mérhetőek. A Beatles néven tíz, a legendás, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr felállásában pedig csupán hét és fél évig létező együttes az 1970-es feloszlás óta is a zenetörténet állócsillaga.

A Beatles tagjai azzal a tervvel vágtak neki 1969 januárjában az új évnek, hogy filmre veszik, ahogy dalokat írnak és próbálnak, majd előadják őket. A később Get Back néven ismertté vált projektben egy hónapon keresztül kamerák és mikrofonok rögzítették minden szavukat. A felvételekből most végre egy nyolcórás film látható és könyv olvasható, árnyaltabbá téve a képet, hogy egy év múlva miért váltak el a legendás liverpooli fiúk útjai. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője szerint ez törvényszerű volt.

– Brian Epstein, a zseniális menedzserük 1967-ben meghalt. Utána látszott, hogy igazi menedzser nélkül nem megy – fogalmazott Molnár Gábor. – Allen Kleint próbálta Lennon vezérletével Harrison és Starr ráerőszakolni a Beatlesre. McCartney ebbe nem ment bele, ő a felesége családja cégét, az Eastman-társaságot szerette volna a zenekar mögött tudni. Tulajdonképpen ez volt az egyik fő szakítási ok, McCartney ki akart szállni, leválasztotta a vagyonát is a Beatleséből. Sokan azt mondják, hogy Lennon második felesége, Yoko Ono volt a fő ürügy, de szerintem ez nem igaz. Ekkor már mindegyiküknek rendezett magánélete volt, nem hiszem, hogy egy nő miatt mentek volna szét.

Benedek Szabolcs, a Beatles vágatlanul című kötet írója arra emlékeztetett, hogy az együttes esetében négy különböző egyéniségről volt szó, akik 1970-re, a húszas éveik végére felnőtt korba értek, s még inkább megmutatkoztak az eltérések.

– Náluk is érvényesült a hazánkban jellemző mondás, hogy két dudás egy csárdában nem fér meg – mondta Benedek Szabolcs. – A Beatlesnek nem volt domináns frontembere, mint például a Rolling Stonesban Mick Jagger. Lennon és McCartney két akkora egyéniség volt egyszerre a zenekarban, amit egyetlen együttes sem viselne el évtizedeken át.

Peterdi Gábor (balról), Molnár Gábor és Benedek Szabolcs a könyvbemutatón Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Marsi József, a Beatles-kódex összeállítója a találkozón úgy vélekedett, érezni kell azt, hogy alapvetően egy folyamatról volt szó. 

– Már jóval korábban, a Rubber Soul lemez munkálatainál is feszültség volt Lennon és McCartney között, majd a Revolver album készítése során is. Az egyik dal jó harmincadik próbája után McCartney úgy felhúzta magát, hogy becsapta az ajtót, és hazament – fogalmazott Marsi József.

Ipacs Tibor, a Get Back című könyv fordítója szerint az 1969 januárjában elhangzott dialógusokból az érezhető, hogy bár már voltak repedések, de ekkor még igazából nem akarták befejezni a közös munkát.

– Ami meglepő volt, az az, hogy Lennon mennyire akarta, zenéljenek, McCartney pedig egy koncert felé terelte volna őket, de nem lehetett menedzser és zenész is egyszerre. Viszont, ha ő nem lett volna, akkor bizony motorja sincs a csapatnak – magyarázta Ipacs Tibor.

Peterdi Gábor, az egri Beatles-múzeum tulajdonosa a kötetbemutatón arról beszélt, hogy Brian Epstein menedzser halála után, ha nincs McCartney, szétesik az együttes már 1967-ben, mert ugyan méltán sztárolták őket, de ettől nyilván az egó is előjött bennük.

– McCartney azt mondta végül, Lennon volt, aki kiszállt. De John sok mindent mondott korábban is a hangulatától függően, ezt Paulnak is tudnia kellett. McCartney munkamániás volt, és amikor 1970. április 10-én bejelentette, hogy feloszlottak, az csak azért volt, mert úgy gondolta, ha hónapok óta nem csináltak semmit, akkor biztos feloszlottak. Ha rászánták volna 1970–71-et, hogy McCartney, Harrison és Lennon is befejezze a szólólemezét, Ringo a filmforgatást, azaz mindenki kitombolja magát, folytatódhatott volna a történet. Átállhattak volna arra a ritmusra, ami pár évente egy lemezt, turnét jelent, de ők évi két nagy- és négy kislemezhez voltak szokva. McCartney utólag meg is bánta a bejelentését, de már késő volt, kimondta – összegezte Peterdi Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában