közlekedés

2021.12.02. 12:21

Eger elsők között kaphat korszerű, elektromos autóbuszokat

Tisztán elektromos üzemelésű autóbuszok állhatnak forgalomba jövőre Egerben.

Heol

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden áll majd forgalomba

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Hat darab, tisztán elektromos üzemelésű autóbusz állhat forgalomba 2022-ben Egerben. Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, a Fidesz választókerületi elnöke jelentette ezt be, miután sikerült elérnie, hogy – Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Szolnok és Szeged mellett – a hevesi megyeszékhelyen is az elsők között közlekedhessenek korszerű elektromos autóbuszok a Zöld Busz Program keretében.

Mint kiemelte: Egerben többszörösen is fontos, hogy a közösségi közlekedés minél modernebb és tisztább legyen. Elsősorban az itt élők és a megye többi részéből a városba érkezők kényelmét és a tisztább levegővel az egészségét szolgálja, de mint a hazai turizmus egyik fellegvárának, Egernek a környezetvédelem terén is élen kell járnia. Korunk egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Az Európai Unió által kitűzött és Magyarország által vállalt 2050-es klímacélok eléréséhez elengedhetetlen a közlekedési szektor kibocsátásának jelentős mérséklése. Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ra villamosenergia-termelésének kilencven százaléka mentes legyen a szén-dioxid-kibocsátástól.

Mint megtudtuk: a Zöld Busz Program célja pontosan ez, hogy a közösségi közlekedésben üzemeltetett buszok átlagéletkorát, károsanyag-kibocsátási értékeit és fenntartási, üzemeltetési költségeit egyszerre csökkentsék. A modernizálás természetesen együtt jár az utazási szolgáltatások minőségének javításával is. A program keretében 2020 és 2029 között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

Az első körben, 2022-ben összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be elektromos buszokat az érintett városok. Ennek az első körnek lett tagja Eger városa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában