Várműhely

2022.01.11. 17:02

Kosarat is fontak az egri szakkörön

A Várműhelyben tavaly december óta működő, Új RÍMEK – Új és RégI MestErségeK címet viselő tehetséggondozó szakkör második foglalkozását tartották meg szombaton Kovácsné Veréb Emese vezetésével. A múzeumpedagógus munkáját Mucsonyi Zsolt kosárfonómester segítette, aki a vesszőhajlítás alapszabályait mutatta meg a gyerekeknek.

S. S.

Az eseményen a sajtónak adott tájékoztatás szerint a 12 foglalkozásból álló program célja a hagyományok megőrzése, fejlesztése. Ezen a második alkotónapon a kosárfonás mesterségének elméleti és gyakorlati alapjaival ismerkedtek a résztvevők az ókortól napjainkig. 

 

A szombati rendezvényen megjelentek megismerkedhettek a vármúzeum e témába vágó tárgyi gyűjteményével, elsősorban Fedémesen és Sirokban készült régi fotók megtekintésével, a tárgyak készítésének Noszvajon jellemző hátyik technikájával. 

Ennek a programnak a részeként levetítették Császi Irén néprajzkutató kisfilmjét. A gyerekek a tárgyalkotás részesei is voltak: egy kiskosár oldalát fonták meg hántolatlan vesszőből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában