Tömegközlekedés

2022.01.11. 07:00

Nem rohamozták meg a jegypénztárakat az egriek a kedvezményes buszbérletekért

Eljött az új év, s nagyban átalakult a megyeszékhely tömegközlekedése. Valamiért mégsem kígyóznak a sorok a jegypénztáraknál.

Szabadi Martina Laura

A cél az, hogy minél többen válasszák a tömegközlekedést Egerben, s tegyék le az autóikat.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Januártól új járatok, új menetrend és új kedvezmény hivatott népszerűsíteni a buszozást. A korábbi nyilatkozatok szerint Mirkóczki Ádám polgármester célkitűzése az élhető, modern és népszerű helyi tömegközlekedés. Az éves bérlet ezer forint az egrieknek, de a buszokon szemmel láthatóan nem lett nagyobb a tömeg. Hétköznapokon, az iskolaidőn túl, este hét után a Lajosváros felől a belvárosba tartó járatok tapasztalataink szerint üresek. A buszmegállókban sem sokan várakoznak már ez idő tájt. 

 

A Volántól arról érdeklődtünk, hogy a tavalyi, illetve az idei értékesítési adatok között van-e szembetűnő különbség az első pár napban. 

 

– Az új év elmúlt pár napjának értékesítési adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a bérletvásárlási szokások változásáról, mivel az eladásra vonatkozó, napokra lebontott, teljes körű, részletes adatok csak a havi zárást követően, leghamarabb februárban állnak rendelkezésünkre – tájékoztatták portálunkat. 

 

Kiemelték viszont azt, bár a jelenlegi adatokból az már most is látható, hogy az első öt nap esetében nincs lényeges változás a korábbi évek hasonló időszakához képest, egész évre szóló bérletből eddig idén is több ezer fogyott. 

 

– Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a 2021-es bérletek érvényessége január 7-én jár le. S mivel a legtöbben az elkövetkező napokban vásárolják majd meg az éves bérletüket, ezért az értékesítés terén további dinamikus növekedésre számítunk – fogalmaztak. 

 

Arról is érdeklődtünk, számítanak-e arra, hogy a kellemesebb időjárás beköszöntével többen veszik igénybe a tömegközlekedést, de erre nem érkezett válasz. Arra igen, hogyan ellenőrzik azt, ki jogosult használni a kedvezményes bérletet. Az a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Mobiljegy alkalmazásában telefonról is megvehető, s csupán egy okmányazonosítót kér a rendszer, nem tűnt életszerűnek, hogy minden felszálláskor ellenőrizze azt a buszvezető. 

 

– A társaságunk minden esetben ellenőrzi, hogy az utas a jogosultságának megfelelő bérlettípust vette-e meg – emelték ki. – Az egri kedvezményes bérletek igénybevételének feltétele az egri lakcím, ezért azokat a pénztárosok a lakcímet igazoló hatósági igazolvány és a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes okmány alapján állítják ki. A jogosultságot igazoló dokumentumot a fedélzeti ellenőrzés során a jegy- és bérletellenőröknek, az autóbuszra történő felszálláskor pedig a járművezetőknek kell bemutatni. A jogosultság ellenőrzésére mind a nyomdai, mind a digitális termékek esetében szükség van. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy április óta már az egri helyi bérletek is elérhetőek a MÁV mobilalkalmazásban. Ugyanezen termékeket, továbbá a teljes árú vonaljegyet már a vasúti pénztárakban is meg lehet váltani. 

 

Nem teszik le a személyautót

A napokban megjelent a hír az önkormányzat portálján, hogy telefonos applikációt kapott az egri buszközlekedés. Valójában a Menetrend app eddig is létezett, csak belekerült az egri menetrend. Igaz, a közösségi oldalon sokan panaszkodtak rá, hogy hibásan, vagy nem működik. Jó néhányan bár kis távolságokat tesznek, azért nem teszik le az autóikat, mert lehetetlen buszon utazni minden nap a munkaeszközeikkel. 

– Furcsán néznék ki a buszon egy betonkeverővel, de sokan, akik megtehetnék, a kényelem miatt nem teszik le a kocsit. Van pár szellemi munkát végző ismerősöm, ők továbbra is nyugalomban csordogálnak le reggelente az Almagyarról meg a Hajdúhegyről a belvárosba – fogalmazott egy megkérdezett helyi vállalkozó. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában