Az egri szennyvízadatok elárulják, miként alakul a koronavírus-járvány térségünkben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb szennyvízadatai szerint a koronavírus örökítőanyag-koncentrációjának emelkedése megtorpant az 5. hétben, azonban csökkenést sem tapasztaltak.

HOEL

Illusztráció

A szennyvíz SARS-CoV-2 koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban jelenleg nem mutat további emelkedést, az értékek magas szinten stagnálnak. Számottevő változás  − emelkedés vagy csökkenés −, egyik vizsgált város esetében sem tapasztalható, azonban a vírus örökítőanyag koncentráció minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába sorolható – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ

2022 COVID SZENNYVÍZ 5
Forrás: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában