Közgyűlés

2022.03.11. 08:01

Nem oszlik fel az egri közgyűlés, megváltozik a helyi menetrend

A februári ülésen bejelentett rendkívüli közgyűlést pénteken tartották.

HEOL

Rendkívüli közgyűlést tartottak Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

9:00

A Volán képviselője elmondta, az új menetrend áprilisban lép érvénybe, addig tájékoztatják a lakosságot.

Menetrendi változások 

Forrás: eger.hu

Napirend után felszólalt Keresztes Zoltán, aki Koncz Zsuzsának, az Evat felügyelő bizottsági tagjának eddigi munkáját méltatta.

A polgármester ismertette, hogy Oroján Sándor javasolta, április 7-én tartsák a következő ülést. Mirkóczki Ádám javasolta, hogy ne változtassanak a munkaterven, maradjon az eredeti, április végi dátum, de az biztos, hogy márciusban már nem üléseznek.

– A feladatterven azért kellene változtatni, mert a polgármesternek kötelessége összehívni a március végi közgyűlést – mondta Oroján Sándor.

Mirkóczki Ádám elmondta, nem lesz kötelező a március végi ülés. A választások után tartanak csak ülést, vagy a tervezett időpontban vagy rendkívüli üléssel. A közgyűlés véget ért.

8:55

Orosz Lászlóné arról érdeklődött, hogy várhatóan lesz e hajdúhegyi járat újra.

Bódi Zsolt az egyes buszról érdeklődött, ahogy Keresztes Zoltán is az egyes járat sorsáról kérdezte a polgármestert. Dr. Pápai Ákos azt kérte, hogy a volánhoz érkező észrevételekből kapjanak ők is egy összefoglalót havonta.

– A Tesco állomásnál csökkent a járatsűrűség, az idősek ezt nehezményezik. Örülök, hogy most felülvizsgálják az új menetrendet, de érdeklődnék, hogy ez milyen gyakorisággal történik majd meg – kérdezte.

A polgármester azt kérte, hogy a képviselők is összesítsék a hozzájuk érkező kéréseket. Elmondta, úgy tudja, hogy folyamatos a a felülvizsgálat.

Mirkóczki Zita felhívta a figyelmet arra, hogy most kezdik az Egri Magazin azon számát kézbesíteni, amely tartalmazza az egri helyi menetrendet. 

– Érdeklődöm, hogy az ami eljut most a háztartásokba, az friss menetrend-e vagy mire megkapják az elavult lesz addigra – érdeklődött.

 

8:50

A zárt ülés után a felsővárosi műfüves pályákról tárgyaltak. Juhász Ádám Fidesz-KDNP arról érdeklődött, hogy mekkora lesz a költség, mi lesz az ÁFA-val illetve ki lesz a beruházó.

Mirkóczki Ádám elmondta, az önkormányzatot ezek a kérdések nem érintik, a kérdés, hogy megszavazzák-e az értékmegőrző beruházást, ami nem kerül pénzébe a városnak. Több mint ötven millió forintból újítják fel.

– Mindenki által köztudott, hogy elromlott a pályák állapota. Ez a történet annyira fekete fehér, hogy nem érdemes erről beszélni – mondta Mirkóczki Ádám.

Orosz Lászlóné arról érdeklődött, hogy az önkormányzat tulajdona lesz e a beruházás és nyomatékosította, hogy az ÁFA-kérdés fontos.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta, hogy a pálya az önkormányzat tulajdona így a beruházás után is is az önkormányzat tulajdona marad.

Földvári Győző azt mondta, minden a beruházót terhel, a tulajdonos, vagyis az önkormányzat csak jól jár vele.

Dr. Pápai Ákos arról érdeklődött, hogy ki az a Kertész József Nagykanizsáról és mi köze  a projekthez. Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a beruházóval áll kapcsolatban, aki tulajdonképpen a DVTK. A képviselők igennel szavaztak a beruházásra.

A következő egy Városgondozással kapcsolatos, vállalkozói keretszerződés módosítása. Emlékeztettt a polgármester arra, hogy 2020ban villámárvíz volt a településrészen, ekkor kitisztították az árkokat, ám a helyzet újra változatlan. Így gyakorlatilag kidobott pénz volt az intézkedés.

Az előterjesztés szerint a szerződésben meghatározott feladatok, - a nyílt árkok karbantartása, csapadék csatornahálózatok műtárgyainak kisjavítása, közutak, hidak üzemeltetése, játszóterek fenntartása, fák kezelése, a növények ültetése, az utcabútorok karbantartása és egyéb nem ütemezhető feladatok -  esetében szükséges, hogy az önkormányzat, mint tulajdonos döntse el, hogy a költségvetésben meghatározott keretösszeg a felhasználási cél mentén milyen konkrét feladatok kivitelezéséhez kerüljön felhasználásra.  

A keretszerződés 2022. március 31.-én jár le, azonban 2022. első negyedévében kellett az önkormányzatnak olyan munkát megrendelnie a cégtől, mely az adott szakfeladatra a meghatározott keretösszeget túllépte. Az elmúlt évek nagy intenzitású esőzései és a Szala városrész lakóházait veszélyeztető áradások szükségessé tették, a Szala patak csapadékvíz elvezetési kapacitásának vizsgálatát.

A városrész nyugati oldalán elhelyezkedő hordalékfogó műtárgy és a keleti oldalon elhelyezkedő zárt rendszerű befogadó közötti szakasz keresztmetszete nem tette lehetővé a hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék biztonságos levezetését.

Az önkormányzat szakirodája, az illetékes hatóságok javaslatával elkerülhetetlennek látta a beavatkozás szükségességét.

A fent említett szakaszon, több ütemben kivitelezve megtörtént az elvezetést akadályozó, folyásmeder keresztmetszetét csökkentő elemek eltávolítása, valamint az űrszelvényben lerakódott hordalék kiemelése, elszállítása, ártalmatlanítása.  

Ezáltal a keretszerződés 1. számú – éves finanszírozás felosztását és ütemezést tartalmazó –mellékletét szükséges módosítani, és a címszámok között átcsoportosítani a szabályszerű finanszírozás és elszámolhatóság érdekében.

Komlósi Csaba a Volán menetrend módosítással kapcsolatban arról érdeklődött, hogy 17-es buszt vissza lehet- e állítani.

Megnehezíti az eljutást a kisasszony és hatvani temetőhöz a hiánya. Mi az álláspont – kérdezte.

Azokat a változtatásokat tárgyaljuk most, ami nem költséges. Egy második javaslatcsomagot jelenleg is vizsgálunk, ami új járatok bevezetését jelenti. ehhez most zajlanak a szükséges utasszámlásás.

 

8:10

Komlósi Csaba javasolta, hogy az első napirendi pontot vegyék le, mivel indokolatlannak tartja, ugyanis az önfeloszlatást akkor szokták tárgyalni ha hosszabb ideig működésképtelenség áll fenn.

– Attól, hogy valakinek nem tetszenek a közgyűlés döntései az nem működésképtelenség – fogalmazott.

– A pénzügyi bizottság ellehetetlenült, hiszen az egy forintos tételekben is elvették a döntést tőlem – mondta Mirkóczki Ádám.

Oroján Sándor, a Fidesz frakcióvezetője javasolta, hogy a zárt ülésre tervezett, négyes napirendi pontot elsőként tárgyalják.

A képviselők 13 igen 4 nem 0 tartózkodás mellett arra szavaztak, hogy az önfeloszlatás lekerült napirendről. 

Megszavazták azt is , hogy a zárt üléssel kezdjenek, tehát zárt ülés következik.

Ez előtt Hacsi Tamás és Punyi Imre új bizottsági tagok esküt tettek a képviselők előtt, lévén ők nem képviselők.

 

8:05

A rendkívüli ülés előtt Mirkóczki Ádám bejelentette, hogy Berecz Mátyás tegnap lemondott egyéni képviselői mandátumáról.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Mirkóczki Ádám polgármester azért kezdeményezte ezt, mert véleménye szerint az Egységben a Városért Egyesület, az onnan kilépett képviselők, illetve a Fidesz-frakció szándékosan hátráltatja a város ügyeit azzal, hogy rendre nem szavazzák meg előterjesztéseit. A választási törvény értelmében azonban nem tartható időközi választás jelenleg, így ha minősített többséggel meg is szavazzák ezt a képviselők, a végrehajtás napja szeptember 30. lesz.

 

Több, az előző ülésen megszavazott előterjesztést is újratárgyaltat a polgármester, például Mirkóczki Zita (MSZP) előterjesztését az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások bérbeadási gyakorlatának felülvizsgálatáról. Újra napirendre kerül az Északi Sporttelepen található két kis műfüves pálya összenyitásáról és felújításáról szóló tulajdonosi hozzájárulás, illetve tárgyalják a helyi buszmenetrend átalakítását is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában