Előadás

2022.03.02. 07:00

Testbeszédünk sokat elárul rólunk, ezért fontos a gesztusok ismerete

Sohonyai Edit ifjúsági regényíró humoros előadást tartott tiniknek a napokban a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban. Saját, átélt történetei alapján írt regények segítségével kísérli meg ábrázolni a kamaszkor szépségeit és problémáit. A rendezvényen a testnyelvi gesztusok fontosságát is ismertette. Megtudtuk, miért őt hívták meg a könyvtárba, s az írónővel is beszélgettünk.

Fekete-Vadászi Erika

Sohonyai Edit nagy beleéléssel mutatta be a testnyelvi gesztusokat Forrás: Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk

– Ez az előadás is a Nagy Könyves Beavatás része volt. Szeretnénk megcélozni a fiatalokat, ezért igyekszünk minden hónapban olyan programokat szervezni számukra, amelyeken szívesen vesznek részt, és amitől úgy érzik, jó dolog könyvtárba járni – mondta el portálunknak Szabó Eszter, az egri könyvtár könyvtárosa. Hozzátette, sajnálja, hogy ő nem hallott ilyen előadást kamaszként, mert sok olyan információ hangzott el, amik a fiatalok hasznára lesznek szerinte. Neki is megkönnyítette volna a tinikorát, ha többet tud a testnyelvi gesztusok jelentéséről. 

 

Sohonyai Edit elmondása szerint soha többé nem szeretne kamasz lenni. Megkérdeztük, mi ennek az oka, s mi sarkallta arra, hogy saját élményeiről írjon könyveket és előadásokat tartson a nonverbális jelzésekről. 

 

– Kamaszként semmit nem tudtam saját magamról, az érzéseimről és a fiúkról. Egyszerűen féltem a másik nemtől. Nem szívesen élném át újra ezt. Amikor az ember tele van szorongással, nehéz kapcsolatokat kialakítania. Nekem nagyon küzdelmesen indult ez az időszak, ezért is kezdtem ezekről az élményeimről írni. Mindig is a görcsoldást próbáltam szem előtt tartani. 

 

Az írónő hozzátette, értelmi fogyatékos gyerekeknek, egyetemistáknak és felnőtteknek is tartott már előadást. Tapasztalatai szerint az emberekkel való kapcsolódás mindenkit érdekel. 

 

– Sokan nem is gondolnák, de a munkahelyi és a párkapcsolataink, sőt még a pénzügyi tranzakcióink is az emberismereten múlnak. Érdemes tehát figyelmet fordítani a testnyelvi szokásokra és fejleszteni ezeket – mondta el lapunknak Sohonyai Edit. 

 

– A nők a mosolygást a kapcsolataik megerősítésére használják első körben, és csak második szempont az, hogy nevessenek egy poénon. Tehát, ha egy férfi szeretné tudni, hogy szereti-e még a párja, akkor azt kell csak megfigyelnie, hogy nevet-e a viccein. A szerelem fokmérője a női mosoly – közölte az ifjúsági regényíró. 

 

Az előadáson kiderült, a fiatalok sok esetben azért kezdenek el cigizni, mert menőnek gondolják. Az írónő rávilágított, hogy valójában lelki okai vannak a dohányzásnak, melynek hátterében tudományos magyarázat áll. A felső ajakban és a szájpadlásunkban van az egyik legfontosabb agyi idegünk, a bolygóideg lefutása. A cigarettázás ezt stimulálja. A bagózó valójában nem vagány, hanem a legősibb reflexét, a szopóreflexét működteti azért, hogy önmagát megnyugtassa. 

 

Úgy tartják, a tápláléklánc csúcsa az ember. Sohonyai Edit kifejtette, fegyvertelenül egy ragadózóval szemben viszont zsákmányállatok vagyunk. Például, ha egy tigris vadászik, nyakra harap és a mancsával az áldozata hasi tájékra csap. Az okos, életrevaló állat épp ezért ezeket a részeit igyekszik védeni. Megosztotta, hogy régen tizenötször támadtak rá az utcán. Ennek oka az lehet, hogy vannak áldozat típusú emberek. Ha ugyanis leszegett fejjel, görnyedt háttal közlekedünk, azt sugalljuk, hogy védeni akarjuk a nyakunkat, hasi tájékunkat. Ezen testnyelvi gesztusaink miatt zsákmányként tekintenek ránk a támadók. 

 

Ahhoz, hogy ne mi legyünk az áldozatok, kihúzott gerinccel, közbülső fejtartással járjunk. Ha így sétálunk, magabiztosságot fogunk árasztani, azt sugalljuk, nem vagyunk zsákmányok, s bár nem akarunk feszültséget, de ha megtámadnak, beleállunk a vitába. Ne emeljük magasra az orrunkat, mert az már kekeckedésnek számít – javasolta. 

 

– Ha valakinek mondom, hogy ott van a háta mögött egy iszonyatosan nagy tigris, amelyik fel akarja falni, figyeljen oda a veszélyre, s felszólítom, hogy legyen óvatos és meneküljön, az nagyjából 15 másodpercet vesz igénybe. Míg ha rémült arckifejezéssel a háta mögé mutatok, egy másodperc alatt meg fogja érteni, mit akarok, és menekülni kezd – hangzott el az előadáson. Ezért is fontos figyelni a nonverbális kifejezésekre, és megpróbálni minél jobban megérteni azokat. 

 

Az írónő ismertette, a fiatalokat foglalkoztató párválasztás során sem mindegy, hogy milyen jelzéseket küldenek, s hogyan értelmezik a jeleket. 

 

A női érdeklődési jelzések közé tartozik a hajsimítás, a mosoly és a férfi felé fordulás is. Ezen jelzések megpillantása után tíz perce van a férfinak arra, hogy reagáljon. Ha ezt kihagyja, a lány megunja, s lehet, hogy fél óra múlva már másnak mutatja ezeket a gesztusokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában