Esélyteremtés

2022.05.21. 07:10

Jó hangulatban zárták a Biztos Kezdet programot Mezőtárkányban

A Mezőtárkányi Gézengúz Biztos Kezdet Gyerekházban tartottak projektzáró közösségi rendezvényt az elmúlt héten, kedden. Az ünnepi alkalomra valamennyi helybeli kisgyermek és szülő meghívást kapott, akik a projekt időszaka alatt rendszeres igénybevevői voltak a gyerekház szolgáltatásainak. 

Sike Sándor

Rektori Ottília köszönti a projektzáró rendezvényen megjelent gyermekeket és a szüleiket

Forrás: HMH

Egymást érik a projektzáró közösségi rendezvények a településen. Bő két hónapja hat olyan sikeres pályázati program befejezéséről esett szó egy időben, amelyeket a vírushelyzet miatt nem lehetett a tényleges határidőre átadni. A legutóbb, május 14-én a művelődési ház adott otthont a Mezőtárkányi Gézengúz Biztos Kezdet Gyerekházban lebonyolított projekt záró­ünnepségének. 

Az intézmény szakmai vezetője, Rektori Ottília portálunknak elmondta: a településen 2018 novemberében indítottak programot a Gézengúz Gyerekház kialakítása Mezőtárkány községben című nyertes pályázat keretében. A szolgáltatásuk a három és fél évben 40 millió forint támogatásból működött. 

Szolgáltatásaink közé tartozott a gyerekek játékos fejlesztő foglalkoztatása, a tízóraiztatás, a szülők tanácsadásokon vehettek részt. Mosási, tisztálkodási lehetőséget biztosítottunk, a családokat közösségi rendezvényekre hívtuk meg. A programelemeket a községben élő, elsősorban hátrányos helyzetű kicsik hároméves korig és a szüleik közösen vehették igénybe

– sorolta a vezető. 

A most zárult projekt idején a helységből közel negyven kisgyermek és szülője látogatta a gyerekházat. 

– A zárórendezvény hasonlóan sikeres volt, mint a gyerekházban lezajlott valamennyi más program – tette hozzá Rektori Ottília. – Tóthné Szabó Anita polgármester köszöntötte a résztvevőket, tiszteletüket tették a partnerintézmények vezetői, s a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság mentora is. 

A családokat interaktív zenés gyermekműsor, kreatív foglalkozás, arcfestés, csillámtetoválás és minijátszótér várta. Az összejövetel végén minden kisgyerek játékokból és vizuális fejlesztőeszközökből összeállított ajándékcsomagot kapott. 

– Az uniós forrásból finanszírozott projekt lezárult ugyan, de a gyerekház hazai forrásból változatlan tartalommal folytatja munkáját, mivel Mezőtárkány önkormányzata sikeresen pályázott a következő időszakban való működtetésére is – közölte a szakmai vezető. 

Esélyteremtés - Az európai uniós program keretében meghirdetett Biztos Kezdet program eredeti kiírása szerint a pályázati projekt alapgondolata az esélyek megteremtése, illetve a képességek kibontakoztatásának biztosítása. Egy olyan prevenciós sorozatról van szó, amelynek segítségével reális lehetőség nyílik az eltérő élethelyzetből induló gyermekek számára a problémák felismerésére lehető legkorábban, továbbá a korai, célzott képességfejlesztésre, a nagyon korán jelentkező hátrányok mérséklésére, a lemaradás, a kirekesztődés el­kerülésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában