Fejlesztés

2022.06.09. 14:39

Árvízcsökkentő záportározó épül Novajon

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból az Árvízcsökkentő záportározó Novajon pályázat közel kétszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A megvalósítás jövőre várható, jelenleg a végleges kiviteli terv készül az önkormányzat tájékoztatása szerint.

Sz. M. L.

– A fejlesztés forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A pályázat benyújtásának oka az volt, hogy az elmúlt két évtizedben a Novaji-patakon és a Körtvélyesi-árkon olyan mértékű vízhozamok vonultak le, melyeket a belterületi mederszakaszok már nem voltak képesek kiöntés nélkül levezetni, emiatt utak, lakóingatlanok kerültek víz alá, lakóépületeket öntött el az áradat, jelentős értéket képviselő ingatlanok és ingóságok kerültek veszélybe. A legnagyobb károk a Novaji-patak menti Mátyás úton és a Petőfi Sándor – Jókai Mór – István - Bajcsy Zsilinszky - II. Rákóczi Ferenc – Hunyadi László – József Attila - Sport utcák mentén mutatkoztak. Burkolt utak és lakóingatlanok kerültek víz alá, hidak rongálódtak meg a Körtvélyesi-árok mentén az Akácfa, Apponyi Albert, Kovács Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, Hunyadi László és Mezőkövesdi út érintettségével. Külön kiemelendő a Sportpálya melletti szennyvízátemelő és a belterület déli végén húzódó borászat palackozó üzemének nagy mértékű ingatlan- és gépvagyon veszélyeztetettsége.

A hirtelen lezúduló csapadékvíz elvezetésének szempontjából kiemelt jelentőségű feladat az értékek védelme, ezért törekedni kell a csapadékvizek megfelelő elvezetésére – olvasható a sajtóközleményükben.

A tájékoztatás szerint a csapadékvizek okozta árvíz és egyéb vízkár veszélyeztetettség csökkentése érdekében egy völgyzárógátas záportározó épül a belterület és a külterület határán. Ez egyrészt egy völgyzárógát és egy áteresz, utóbbi az érkező vízhozam egy részét átvezeti az előbbin, s egy esetleg kialakuló rohanó vízmozgás energiájának megtörésére alkalmas. Épül továbbá árapasztó, arra az esetre, ha a tározási vízszint az üzemi vízszintet meghaladná. Az árapasztó egy csatornával csatlakozik a Körtvélyesi-árokba. A projekt várhatóan 2023. októberében zárul le.  Az önkormányzat már rendelkezik a szükséges engedélyekkel, a végleges, kiviteli terv elkészítése is folyamatban van. Ezt követi a közbeszerzési eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában