Múltidéző

2024.05.11. 21:00

Konokul tagadott a jegyhamisító

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, MARCZIUS 2-ÁN 1671. 

Városi és megyei hirek. 
– Az eger – füzes-abonyi vasút épitéséhez valahára tán mégis hozzáfognak. Miután a pesti népbank a vállalattól visszalépett, uj ajánlati tárgyalás vált szükségessé, mely alkalommal Riesebeck Károly porosz alattvaló nyerte el, mint legolcsóbb ajánlkozó, a kiépitést. Mivel azonban Riesebeck Pesten ismeretlen, s személyesen nem volt képes biztositékot nyujtani; a közlekedési minisztérium határidőt tüzött ki neki, mely alatt valamely ismeretes bankházat kezesség elvállalására birjon. Mivel azonban Riesebeck a határnap több izben történt halasztása mellett sem volt képes, ily kezest előteremteni, a minisztérium kénytelen volt, a vonal kiépitését az ajánlati tárgyalás alkalmával legközelebb állott angol-magyar banknak átengedni. A szerződés már megköttetett; egyuttal azonban a pálya-megnyitás határideje is négy hóval elhalasztatott, s igy csak 1872. november 1-én lesz köteles a vállalkozó társulat a pályát a forgalomnak átadni. Az indóház, a véglegesen megállapitott terv szerint, közvetlenül az érsekkert mögött, a patak jobb partján leend. A városból oda vezető közlekedési út, a Pyrker-utcza folytatásakép, az angol-kisasszonyok káposztakertjén s az érsekkerten át, közvetlen a patak jobb partján, 5 ölnyi szélességben fog nyittatni. 
 

NÉPISKOLAI TANÜGY. KATOL. NÉPNEVELÉS-TANITÁSI LAP. 1884. JUNIUS 1. 

A gyöngyösi új árvaház. 
A gyöngyösi új árvaház, melyet néh. özv. Fehérváryné, szül. Cseörgő Amália asszony alapitott, közelebb át fog adatni nemes rendeltetésének. A nemes lelkü alapitónő az árvaház biztositására hevesmegyei császi birtokát kötötte le; gondozására pedig az egri érseket és a káptalant kérte fel. Ugyanezen czélra azonban már életében megvásárolta a Hám családnak a város északi oldalán fekvő házát 7000 forintért. A nemeslelkü urnő pár évvel ezelőtt elhalálozván, az alapitvány létesitése nehézségekbe ütközött, mivel a császi birtokot terhelte azon 8000 frt alapitvány is, melyet a gyöngyösi házi szegények javára tett s ezen kívül az általa megvásárolt ház átalakitása szintén tetemes költséget kívánt. A nehézséget a nagylelkü hagyományozónak derék menye – egy jótékonyságáról ismeretes amerikai nő – háritotta el. 
Ő ugyanis legközelebb azt az ajánlatot tette az egri érseknek, hogy abban az esetben, ha biztosittatik neki a jog (mely halála után leányára száll át), hogy a létesitendő árvaházba egy árvát állandóan ő ajánlhat felvételre, akkor késznek nyilatkozik tizenkétezer forintot azonnal lefizetni; ebből fizettessék ki a császi birtokra betáblázott 8000 frt, a többi 4000 frt pedig fordittassék a ház átalakitására. Természetes, hogy a szép ajánlatot örömmel fogadta az érsek úr őexcellentiája…; megbizottja a helyszinen tette meg a ház átalakitására szükséges intézkedéseket. 
 

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1903. JÚLIUS 26. 

Hamisitott vasúti jegyek. 
A hatvani vasúti állomáson ismét elcsiptek egy vasúti jegyhamisitót. Az illetőt Fábián Bélának hivják s többszörös büntetett rovott előélete miatt a főváros területéről végleg ki van tiltva. Foglalkozása nincs s ujabban hamisitott vasúti szabadjegyekkel utazgatott a vasuton s fosztogatta a gyanutlan utasokat. 
Két héttel ezelőtt, julius 7-én a hatvani állomáson egyizben már letartóztatták a vakmerő szédelgőt, aki akkor jegy nélkül utazott, de ez alkalommal sikerült megszöknie s azzal fizette vissza a vasutasoknak a neki szerzett kellemetlenséget, hogy a szökését követő éjjel a Budapestre utazó Verlin Sándor vasúti ellenőrnek ellopta a pénztárczáját a benne volt vasúti igazolványokkal és három darab osztálysorsjeggyel együtt. Ezeket a lopott vasúti igazolványokat azután Fáy Béla névre hamisitotta a vakmerő szédelgő. 
Megmotozásakor egész csomó különféle kulcsot, közöttük vasúti kocsik felnyitására alkalmas kulcsot is, továbbá egy finom reszelőt találtak nála. Megtalálták nála azt a tollat is, melylyel a vasúti szabadjegy kikapart vörös vonalait és betüit piros tintával utánjavitotta. Fábián Bélát, ki legutóbb junius 17-én szabadult ki Budapesten a börtönből s most természetesen konokul tagad minden terhére rótt cselekményt, a hatvani kir. járásbiróság előzetes letartóztatásba helyezte. 

Tallózta: Szilvás István 
 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában