Felhívás

2022.07.27. 19:55

A Heves megyei otthonokban is ott lehet ez a veszélyes anyag, de van segítség

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az azbesztmentesítési pályázat megvalósításához az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott támogatást a Tiszta Ország Program keretében.

HEOL

Van segítség a veszélyes anyag elszállításához

Forrás: Czinege Melinda/MW

Az NHKV internetes oldalán olvasható a kiírás, miszerint az országos azbesztmentesítési pályázaton belül a Heves megyei lakosságnak is lehetősége van kérni e veszélyes hulladék elszállítását. 

Mint írják, az azbeszt a természetben is előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak ellenálló, olcsó, hajlékony és rugalmas anyag. A 20. század második felében számos helyen felhasználták, többek között az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre. Azonban ezt az anyagot az időjárás és a légszennyezés károsítja és sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése pedig egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik, ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni.

Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. Az Európai Unió célja, hogy Európa 2023-ra azbesztmentessé váljon.

Többek  között a pétervásárai térségben működő, hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalat, a PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. is felhívta a lakosság figyelmét a pályázatra.

Lényeges, hogy a támogatás egyszeri, nem pénzbeli segítséget jelent és a pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszthulladék begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 m2 azbeszthulladék.

A pályázat kizárólag elektronikusan adható be legkésőbb augusztus 22-ig, továbbá a pályázattal kapcsolatosan felmerülő kérdéseket az [email protected] e-mail címre lehet elküldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában