Kapcsolatok

2022.07.11. 11:25

A szívélyes testvérvárosi viszonyokból a Heves megyei diákok, az ínyencek és a sörivók is profitálnak

Testvértelepülési kapcsolatokat általában azért alakítanak ki, hogy az egymástól távol eső települések lakói közötti és a kulturális viszonyt erősítsék. Így lehetőség nyílik ellátogatni egymáshoz, s részt venni különböző rendezvényeken. Cserediák kapcsolatot is ápolhatnak ilyen formában. Megyénk testvértelepülései közül szemezgettünk, s utánajártunk, hogyan ápolják a viszonyt.

Fekete-Vadászi Erika

Gyergyószentmiklósi vendégek az egri városházán

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A testvérvárosi kapcsolatok célja egyebek között a gasztronómiai, valamint a kulturális területen való együttműködés és a tanulmányi csereprogram elősegítése – tájékoztatta portálunkat az egri polgármesteri hivatal. Ismertették, az Egri Dobó István Gimnázium diákjai  rendszeresen képviselik és életben tartják a franciaországi testvérvárosi kapcsolatot. Évente ellátogatnak Maconba, bár erre sajnos a koronavírus-járvány miatt az utóbbi pár évben nem volt lehetőségük. A diákokon kívül természetesen a város vezetése is igyekszik meghívni Egerbe a testvérvárosok vezetőit, képviselőit, és ez fordítva is igaz, így ápolva az együttműködést. A 11 testvérváros közül Németország és Franciaország, valamint Gyergyószentmiklós a legaktívabb a részvételben, emelte ki az egri önkormányzat. Hozzátették, újabb kapcsolatok kialakítása is folyamatban van, a napokban Budima Gjeneza, Koszovó magyarországi új nagykövete látogatott el Mirkóczki Ádámhoz. Eger  polgármesterét azzal a kezdeményezéssel keresték, hogy megyeszékhelyünk és szülővárosa Peja – mely a negyedik legnagyobb városként többek között ásványvíz forrásairól illetve sörgyárairól híres –, testvérvárosi kapcsolatot kössön. Ennek kialakítása folyamatban van.

Egernek jelenleg összesen 11 testvérvárosa van: A legrégebbi a finnországi Pori. Ezen kívül Sarzana (Olaszország), Gyergyószentmiklós (Erdély - Románia), Kutná Hora (Csehország), Przemysl (Lengyelország), Alsókubin / Dolni Kubin (Szlovák Köztársaság), valamint Csebokszári (Csuvas Köztársaság), és az ukrajnai Munkács és palesztíniai Jerikó.

Gyöngyösnek is több ilyen kapcsolattal rendelkezik, s igyekeznek ezeket folyamatosan ápolni. A kínai Luohe 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hulláma idején 10 ezer maszkot küldött Gyöngyösnek, majd 2021 elején ismét ugyanannyit. A Dániában található Ringsted, az ausztriai Zeltweg, a finnországi Pieksämäki, a lengyel Sanok, valamint a a törökországi Manisa és az észak-macedóniai Stip városokkal is testvérkapcsolatban áll Gyöngyös.

– Egymás kultúrájának, szokásainak megismerésén túl számos együttműködési pont alapjául szolgálhatnak ezek a kapcsolatok. Együttműködve például uniós források közös megpályázása válik elérhetővé – tájékoztatta portálunkat Pifkó Tamás, a gyöngyösi önkormányzat kommunikációs vezetője.

A közösen benyújtott, kettő vagy akár több város társulásának megállapodásán alapuló pályázatok számos európai támogatási felhívás esetében előnyösebb elbírálás alá esnek, mint az önállóan létrehozott projektjavaslatok. Ilyen projekt a Europe for Citizens elnevezésű pályázat is, amelyben Gyöngyös öt másik, hasonló méretű, jellegű és szerkezetű várossal közösen vesz részt. Ezek közül kettő – Kézdivásárhely és Lendva – már rég óta létező testvérvárosi kapcsolataink, jegyezte meg a kommunikációs vezető. 

– Bízunk abban, hogy a programsorozat részeként megvalósuló események közelebb hozzák a résztvevő városok lakóit egymáshoz, és a személyes kapcsolatok a jövőben a településeink közötti kulturális, gazdasági és a fenntartható jövő feltételeinek kialakítására vonatkozó céljainkat fogják szolgálni – tette hozzá Pifkó Tamás.

Néhány egri példa a testvérvárosi kapcsolatokra - A franciaországi Macon Egerhez hasonlóan történelmi város és boráról is híres. A barátság kiterjed a diákok és tanárok rendszeres szakmai tapasztalatcseréire és egymás borversenyein való megjelenésre is. Vetélkedőket is tartanak, hogy kiderüljön, ki tud többet a két városról. A nyertes középiskolások meglátogatják egymást. A kulturális együttműködés folyamatos a városok között, a művészeti csoportok rendszeresen jelennek meg jelentősebb városi eseményeken, derül ki az önkormányzat tájékoztatásából. A Németországban található Esslingen am Neckar egyik gimnáziumának tanulói és az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákjai évtizedek óta látogatják egymást, így erősítve a kapcsolatot, s egyfajta cserekapcsolatot is kialakítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában