Összefogás

2022.07.05. 14:00

Bejelentették a Gárdonyi Emlékévhez kapcsolódó összefogás borait

Az Egri Bikavér Borlovagrend, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Dobó István Vármúzeum keddi, közös sajtótájékoztatóján bejelentették a Gárdonyi 100 emlékévhez kapcsolódó összefogás borait.

Fekete-Vadászi Erika

Ipacs Géza, grafikus, dr. Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere, dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője, Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke, Farkas László, az Egri borvidék Borvidéki Tanácsának alelnöke és Mikuska Péter, az Egri Bikavér Lovagrend alelnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza Emlékházban tartott eseményen ismertették, hogy Eger és a borvidék egyik kiemelkedő eseménye ebben az évben a Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójáról való megemlékezés. Ehhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására hívta az egri borászokat. 

A grand superior minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack lesz elérhető a nagyközönség számára. Ezen kiemelkedően magas minőségű terrior borok megalkotásával kíván az egri bortermelő közösség tisztelegni Az egri csillagok írója előtt. 

Kétféle emlékbort jelentettek be a sajtótájékoztatón. A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 válogatott alapborokból született gazdag ízű, izgalmas, nagy egri fehérbor Furmint, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Rajnai rizling, Királyleányka és Sauvignon blanc házasításából született. Májusban 621 üveggel palackoztak a nedűből. Bemutatását a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gálán tartják majd augusztus 13-án a Líceum dísztermében, itt lesz lehetőség először megkóstolni az Összefogás Bort. A gála fővédnöke dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő. Az eseményre regisztrálni, valamint a bor megvásárlására vonatkozó előjegyzést az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsánál lehet megtenni.

Az összefogás eredményeként megalkotott másik bor a Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021, mely egy izgalmas és szép évjárat kiemelkedő vörösbora. Mély, összetett és gazdag ízek jellemzik. Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah és Turán fajták házasításából született. Ebből 800 liter készült, s jelenleg érlelődik. Bemutatását 2023 tavaszára tervezik, a Gárdonyi Egri Borkóstoló Gála részeként. 

A keddi eseményen dr. Pajtók Gábor kiemelte, az egri borvidék páratlan adottságú, s példaértékű az az összefogás, ami itt megvalósult, s melynek eredményeként létrejött ez a két bor. Az ügy nemes célokat szolgál, egyrészt mert Gárdonyi Gézára emlékezünk általa, másrészt jótékony cél is kapcsolódik az összefogáshoz, melyre büszkék lehetünk, hangsúlyozta. 

A borokból származó bevétel felét a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, másik felét az Egri borvidék marketingjére fordítják majd.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke megjegyezte, örömmel tölti el őket, hogy a borok által hozzájárulhatnak a híres írónkhoz kapcsolódó megemlékezéshez.

– Megyeszékhelyünk legnagyobb, borhoz kapcsolódó rendezvényét, az Egri Bor Ünnepét július 7. és 9. között rendezik meg az Érsekkertben. Az ünnep idején is lehetőség nyílik támogatások felajánlására, illetve többet megtudhatnak az érdeklődők az összefogás borairól – húzta alá dr. Gál Lajos egri borász.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában