Gátrepedés

2022.07.29. 14:37

Bűz és mocsok borította el a lőrinci telephely környékét, tudják, hogy ki a felelős érte

A cég együttműködik minden szakhatósággal annak érdekében, hogy visszaálljon az eredti állapot a környezetben.

K. B. L.

Folytatódik a szennyezőanyag összeszedése és ártalmatlanítása Lőrinci határában a Reg Kft. telephelyének szomszédságában, ahol a hét elején derült fény arra, hogy gátrepedés miatt jelentős mennyiségű, fekete, iszapos és olajszerű, valamint orrfacsaróan bűzös szennyező anyag borította el a cég egyik szikkasztóművének környezetét.

Az esettel kapcsolatban a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adott legutóbb írásos tájékoztatást. Ebben megerősítették azt az információt, hogy a Reg Kft. lőrinci telephelyén lévő 6-os számú, szennyvíziszap-leürítő-tározó töltésfalából szivárgott az iszapos anyag részben a telephely területére. Ezen kívül a szennyező massza kis mértékben a telephelyen kívüli mezőgazdasági területre és a Zagyva folyó mentett oldalára is jutott, ugyanakkor a töltés nem szakadt át.

A szivárgást az üzemeltető jelezte az illetékes hatóság felé – áll a közleményben –, s a szükséges kárelhárítás intézkedéseket megtette. A katasztrófavédelem a társhatóságokkal a helyszíni szemlét soron kívül végrehajtotta. Az esemény kivizsgálása a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon jelenleg folyik. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette, hogy az üzemeltető a kárelhárítást jelenleg is végzi a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett, a kiszivárgott anyagot felitatják, összegyűjtik és elszállítják.  A környéken évek óta problémát okoz a bűz és a hatóságok már többször intézkedtek a szúrós szagú, fekete színű, olajos massza megjelenése miatt az egykori pernyehányó melletti részen.

A hatvani városvezetés és civil lakosok 2016-ban tettek bejelentést a szakhatóságok felé. A hatvani városvezetés több intézkedést is végrehajtott már, szagnaplót vezetnek, folyamatosan küldik a jelentéseket az illetékes hatóságnak, bűzcsapdákat helyeztek ki és aláírásokat is gyűjtöttek, hogy megoldás szülessen a problémára. 2018-ban dr. Nagy István agrárminiszter is felszólalt a parlamentben az ügy megoldása érdekében. 2020-ban egy hasonló szivárgás következtében a környezetvédelmi hatóság megállapította, hogy az a pernyehányón működő telephely felelős a szennyezőanyag szivárgása miatt.

A kellemetlen bűzhatás a környéken élők életét megkeseríti, nemrég Heréd polgármestere, Ilkó-Tóth András is szóvá tette a közösségi média oldalán, hogy nem csak Lőrinciben vagy Hatvanban okoz problémát a büdös, hanem náluk is érezhető. A felsorolt okok miatt helyi környezetvédők Zubor András aktivista szervezésével tüntetést tartanak az ügy megoldása érdekében, augusztus 12-én a Reg Kft. telephelye előtt.

Szerkesztőségünk kereste a Reg Kft. illetékesét, hogy megtudjuk, mikor lesz vége a szennyező anyag összegyűjtésének a telephelyen kívül, választ még nem kaptunk, de amint ez megérkezik, úgy megosztjuk olvasóinkkal az információt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában