Egyeztetés

2022.07.20. 07:00

Kiderült, az egri elkerülő út melyik nyomvonalterve a legnépszerűbb a lakosok körében

A végleges döntést a továbbtervezendő nyomvonalról idén novemberben – a lakossági észrevételek és reakciók ismeretében – egy szakmai tervzsűri hozza majd meg.

HEOL

Sokakat érdekel az elkerülő sorsa

Forrás: Nemes Róbert

– A május elején bemutatott tanulmánytervi nyomvonalváltozatok társadalmi véleményeztetése folyamatban van. A lakosoknak július végéig van lehetőségük, hogy elmondják, melyik nyomvonalváltozatot részesítik előnyben – tudatta portálunkkal a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Mint tájékoztattak, a nyomvonalakat a NIF Zrt. megrendelésében 2019-ben elkészült döntéselőkészítő tanulmány (Térségi Fejlesztési Terv – Masterplan) alapján a város keleti oldalán tervezik, 2×1 sávos, másodrendű főút kialakításával, biztosítva az észak-déli irányú közúti kapcsolatot, valamint az M25-ös autóúthoz, a 25. és a 24. számú főutakhoz való csatlakozást. A tanulmányterv és a környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozása 2021-ben elkezdődött.  

Az út megvalósításához készülő tanulmányterv célja a környezeti hatástanulmánnyal, a környezetvédelmi engedély megszerzésével a lehetséges nyomvonalváltozatok közül a továbbtervezésre – akkor készül az engedélyezési és a kiviteli terv – javasolt optimális változat meghatározása.

A tervezés a közösségi tervezés alapelvei mentén folyik, azaz az érintett hatóságok, szakmai- és civil szervezetek, valamint a lakosság széles körű bevonásával zajlik, annak érdekében, hogy a fejlesztés a lehető legszélesebb körű konszenzus megalkotásával, a közösség érdekeit tükrözve valósulhasson meg. Ennek keretében az érintetteknek idén május 4-től június 12-ig lehetőségük volt a tervezett nyomvonalváltozatok kapcsán véleményük kifejtésére online kérdőívben, a város több pontján papíralapú és személyes formában, valamint a július 7-én megrendezett lakossági fórumon. A projekt előrehaladásáról a lakosság folyamatos tájékoztatás kap ezen a honlapon és az elkerülő Facebook-oldalán.  

Kérdőív a nyomvonalváltozatok kapcsán

Az elkészült tanulmánytervi nyomvonalváltozatok véleményezésére a NIF Zrt. és a tervezői konzorcium kérdőívet tett közzé a város lakossága és az érintettek számára.  

A kérdőív online formában idén május 4-től június 12-ig volt elérhető. Az online kitöltés mellett lehetőség volt a kérdőív papíralapú kitöltésére is a város öt pontján elhelyezett kérdőívekkel és a gyűjtődobozokba való bedobással, továbbá a május 30. és június 10. között megvalósuló standolás során is.  

Összesen közel 1200 ember töltötte ki a kérdőívet. A kitöltők demográfiai szempontból zömében 40 és 59 év közöttiek, mobilitási jellemzőiket tekintve az autóval közlekedők erőteljes felülreprezentációja látható. Lakóhely szerinti megoszlást figyelembe véve a Vécsey-völgy és a Bikalegelő, Almagyar és Felsőváros városrészekből érkezett a legtöbb kitöltés.  

A kérdőívben különböző szempontok szerint mindhárom nyomvonalszakasz véleményezésére volt lehetőség, amelyek közül a legnagyobb érdeklődést a keleti szakasz keltette. A kiértékelés alapján egyértelműen megállapítható, hogy az érintett keleti városrész lakói lényegesen negatívabban értékelik a belső nyomvonalakat, mint a többi városrész lakói. A Tetemvár, Vécsey-völgy és Bikalegelő, az Almagyar, Tihamér és Merengő városrészekből közel 500 válasz érkezett. Itt a belső nyomvonal közelében lakók és a zajhatással erősebben érintettek szinte egyöntetűen a külső nyomvonalat támogatták, míg a többi lakos körében viszonylag kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal megítélése.  

A nyugati átkötés esetében – az összes kitöltő válaszát nézve – szintén a külső nyomvonal kapott nagyobb támogatást, azonban a felnémeti szakasz esetében körülbelül kiegyenlített volt a belső és a külső nyomvonal értékelése.

Lakossági fórum

Július 7-én a Bartakovics Béla Közösségi Házban megtartott lakossági fórumon több mint 180 érdeklődő volt jelen, melyről portálunk is részletesen beszámolt

A NIF Zrt. és a tervezői konzorcium munkatársai bemutatták a tanulmánytervi nyomvonalváltozatokat, majd a résztvevők elmondhatták véleményüket, valamint feltehették kérdéseiket a tervekről. A rendezvény kiscsoportos beszélgetésekkel zárult, ahol az érintetteknek személyesen is módjuk volt beszélgeti a NIF Zrt. és a tervezői konzorcium szakembereivel.  

A fórum során rengeteg észrevétel, javaslat érkezett, amelyet a tervezői konzorcium megvizsgál és a tervezés következő szakaszában beépíti azokat. A lakossági fórumon a keleti elkerülő szakasz belső nyomvonalával szemben több észrevétel, kritika fogalmazódott meg, így annak ellenére, hogy ez a nyomvonalváltozat az előzetes forgalomvizsgálat alapján nagyobb mértékben tehermentesítheti Eger meglévő úthálózatát, a jelenlévők többsége a külső nyomvonalat támogatta. A tehermentesítő út azonban Eger teljes lakosságát, illetve az agglomerációban élőket kívánja kiszolgálni. Így fontos megismerni azok véleményét is, akik a nyomvonallal közvetlenül nem érintettek, a napi közlekedésük során azonban eltérő intenzitással használnák a belső vagy külső nyomvonal változatot.  

Szakmai- és civil fórum

A NIF Zrt. és a tervezői konzorcium július 12-én – a projekt során már második alkalommal – a szakmai- és civil szervezetek számára is fórumot tartott. A meghívott szervezetek közül ezúttal is sokan képviseltették magukat. A megbeszélésen jelen volt Eger polgármestere, alpolgármestere és főépítésze, illetve számos önkormányzati képviselő. A szakmai tájékoztatás után elhangzott kérdésekre és véleményekre a tervezői konzorcium képviselője és a megrendelő, a NIF Zrt. képviselője válaszolt.  

A NIF Zrt. és a tervezői konzorcium kiemeli, hogy a bemutatott nyomvonalak még nem eldöntött, végleges változatok, azok finomhangolása a következő időszakban, a július végéig beérkezett visszajelzések alapján történik. A végleges döntést a továbbtervezendő nyomvonalról novemberben – a lakossági észrevételek és reakciók ismeretében – egy szakmai tervzsűri hozza meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában