Aszály

2022.07.21. 14:12

Rejtélyes vízlopás? Eltűnt a víz a Tarnából

Kápolnánál már száraz a Tarna medre. Valaki gátat épített, hogy öntözni tudjon.

Sz. M. L.

Forrás: Pixa Bay

FrissítésAz Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság csütörtök délután arról tájékoztatta portálunkat, hogy lebontattak egy homokzsák-gátat, így újra folyik a víz a mederben.

– A Tarna-patak egy közel kilenc kilométer hosszúságú szakaszán, a Kál-Nagyúti hídtól Aldebrő Tarna híd feletti szakaszig bezáróan maradt ideiglenesen élővíz nélkül. Az érintett szakaszon történő felülvizsgálatunk során fellelhető volt egy homokzsákokkal történő elzárás, amit a vízfolyásból öntözéshez való vízkivétel céljából építettek. Az ideiglenes elzárást a felszólításunkat követően elbontották, így a víz ismét akadálytalanul folyik a Tarna-patakban – közölte az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság.
Hozzátették, a mederből történő vízkivétel engedélyezésével kapcsolatban  a Vízügyi és Vízvédelmi hatóság tud tájékoztatást adni, amely a  területileg illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezetrendszerében működik. Azt tehát, hogy az illetőnek magára a vízvételezésre volt-e engedélye, csak a hatóság tudja majd megmondani.

Korábban írtuk
Olvasónk a napokban a hívta fel a figyelmet, hogy Kápolnánál már nincs víz a Tarna folyóban, ennek pedig a hírek szerint az lehet az oka, hogy valaki fentebb, locsolás céljából, engedéllyel vagy anélkül vételezi a vizet. Aldebrőnél ugyanis még van víz a folyóban, bár az aszály miatt nem túl sok. Úgy tudjuk, itt egy homokzsákból emelt gáttal duzzasztották fel a vizet, de információnk szerint ezt csütörtökön lebontották.

Portálunk a Heves Megyei Kormányhivataltól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától, illetve az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságtól is érdeklődött, utóbbi még nem adott választ a kérdéseinkre.

A kormányhivatal arról tájékoztatott, hogy jelenleg adatgyűjtést végez az esettel kapcsolatban, amelyet jelzett az illetékes vízügyi és vízvédelmi hatóságnak, a nemzeti park pedig arra hívta fel a  figyelmet, hogy aszály van és felelősségteljesen kell locsolni.

– A mostani aszályos időjárás nemcsak a Bükköt, hanem igazgatóságunk teljes működési területét érinti. A sekélyebb vízborítású síkvidéki állóvizeink zöme már nyár elejére kiszáradt, a dombvidéki kisvízfolyásaink közül pedig már csak a legnagyobb vízgyűjtő területekkel rendelkezők medrében csordogál némi víz. Sajnos, egyre inkább szembesülnünk kell a klímaváltozás negatív hatásaival, melyek egészen új feladatokat rónak ránk. Kérjük a lakosságot, hogy felelősségteljesen végezze a locsolást. Alkalmazzunk olyan módszereket, melyekkel nem veszélyeztetjük a körülöttünk élő élővilágot, a csapadékvíz összegyűjtése például alternatívát jelenthet – húzták alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában