EKKE

2022.07.25. 12:01

Töretlenül őrzi népszerűségét az egri egyetem

Csütörtökön hirdették ki a felvételi ponthatárokat, mely alkalomból idén is Pont ott party-n izgulhattak együtt a megyeszékhely diákjai a Líceum előtt.

Munkatársaktól

Az Eszterházy-téren sokan várták az eredményeket

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) híradása szerint a ponthatárok megállapítása után intézményeikbe összesen 1810 hallgató nyert felvételt. 

– Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre az idei általános felvételi eljárásban összesen 7642, ebből 2368 első helyes jelentkezés érkezett. Az egyetem töretlenül őrzi népszerűségét: az egyházi fenntartásba kerülés előtti időszakhoz képest csaknem húsz százalékkal több a felvettek száma. A leendő hallgatók nyolcvannyolc százaléka állami ösztöndíjas képzésben tanulhat. Közkedveltek a pedagógusképzés, valamint az informatikai, a művészeti, a gazdaságtudományi és a sporttudományi képzési területek szakjai. A legtöbb hallgató gyógypedagógia, programtervező informatikus és edző szakokra nyert felvételt – ismertették.

Az EKKE idén először hirdetett meg festőművész szakot, amelyen nappali tagozaton 17-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben, tervezőgrafika alapszakon pedig 45 gólya iratkozhat be az intézménybe.

Idén először indul közös képzés a linzi Johannes Kepler Egyetemmel, programtervező informatikus mesterszakon. Az első ilyen tanévben hét hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze.

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontos a szőlész-borász képzés. Az érintett szakokon ősztől harminc új hallgatója lesz az intézménynek.

A pótfelvételi eljárás július 26-án indul és augusztus 5-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 21-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést az egyetemre valamennyi képzési területen. Az informatika, a természettudomány, az agrárképzés és a pedagógusképzés alapszakjaira, továbbá az osztatlan tanárképzésre állami ösztöndíjas formára is fogadnak jelentkezéseket.

A számos meglévő ösztöndíj programon túlmenően az őszi félévtől újabb ösztöndíj lehetőségek támogatják a hallgatókat az EKKE-n. A pedagógusképzésben tanulók támogatására az a fenntartó Egri Főegyházmegye támogatásával Pyrker János Ösztöndíjat alapított. A havi százezer forintos támogatásra azok a nappali tagozatos, pedagógus képzésben résztvevő aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók pályázhatnak, akik vállalják, hogy a végzést követő két hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában