Vízfelhasználás

2022.07.19. 11:25

Víztakarékosságra inti a lakosságot az önkormányzat Ivádon

Barta Katalin

Ivádon egyelőre lajtoskocsival próbálnak enyhíteni a vízhiányon

Forrás: Ivád Községi Önkormányzat/Facebook

Fogy a lakosság türelme az észak-hevesi kis faluban. Idén nyáron több alkalommal is víz nélkül maradtak a településen élők ideig-óráig. A leginkább azok szenvednek, akik este érnek haza a munkából és szeretnének tisztálkodni, azonban hiába nyitják meg a csapot. Tény, hogy a vezetékek elavultak, gyakori a csőtörés, hétfőn azonban más probléma is adódott.

Mint azt Valyon Lászlótól, a község polgármesterétől megtudtuk, a hétfői vízhiánynak két oka is volt. Az első, hogy a Gárdonyi út végén egy bekötéshez munkaárkot alakítottak ki és a gép véletlenül elszakította a vezetéket. Ezért a felső szakaszt lezárták. A másik, ami ennél is nagyobb gond, az aszály. Ivád saját kúttal rendelkezik, azonban ennek a kapacitása csekély, mindössze ötven köbméter, azonban az idei csapadékhiány miatt a hozama is csökkent. 

A falu első embere portálunk kérdésére elmondta, többször is kérték a lakosságot, hogy mindenki spóroljon a vízzel, mert a kút nem tud annyit termelni, mint amennyire igény lenne.

– Ezúton is arra kérek mindenkit, hogy vegye komolyan a kérésünket mindenki érdekében! Sokan kerestek meg azzal a napokban, hogy vegyük fel a kapcsolatot az Észak-Magyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt.-vel, a térség víziközmű szolgáltatójával, ám ezt a lépést már évekkel ezelőtt megtettük. Jómagam három éve szorgalmazom az ÉRV hálózatára való rákötést. Akkor nagyjából 130 millió  forintba került volna a beruházás. Ez mai áron számolva közel 160 millió forint lenne – közölte Valyon László. Hozzátette, az önkormányzat arra törekszik, hogy a vízellátás akadálymentes legyen a faluban, éppen ezért a csatlakozásért mindent megtesznek. Bizonyos, hogy az elkövetkező időszak legnagyobb feladata ez. Kérdés, miként sikerül  előkeríteni a fejlesztéshez szükséges összeget.

Átmeneti megoldásként egyelőre az ÉRV Zrt. lajtoskocsit állított fel a Hunyadi út elejére, ahonnan vizet lehet vételezni, a falu kútját pedig feltöltik, hogy a jelenleginél nagyobb hozammal működjön.

Amíg nem születik hosszútávú, megnyugtató megoldás, az ivádiakat arra kérik, lehetőleg kevesebbet használják kerti öntözésre a vezetékes vizet, legyenek tekintettel egymásra, és takarékoskodjanak, amennyire lehetséges.  

Az ÉRV Zrt. a napokban a térség valamennyi településén arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátásbiztonság fenntartása érdekében lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést, mint az öntözés és a medencetöltés.

A kánikulai időszakban tapasztalható növekvő ivóvízfelhasználásnak kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a közműves ivóvíz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú.
Locsolás céljából lehetőség szerint gyűjtött esővizet használjanak, és a hőségriasztás időtartama alatt lehetőség szerint szüneteltessék a locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasolt az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában