Egyházi áldás

2022.08.30. 13:45

Áldás kíséri a szüretet az egri egyetem kísérleti szőlőbirtokán

Az Isten azért ajándékozta nekünk a szőlőt, hogy a bor megvidámítsa az emberek a szívét.

Sz. Sz. I.

Dr. Ruszkai Csaba, az EKKE Kutatási és Fejlesztési Központjának mb. igazgatója (balról), dr. Novák István és dr. Váczy Kálmán Zoltán a megáldott szőlőkoszorúval

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) kőlyuktetői birtokán dr. Novák István főszékesegyházi kanonok, delegált általános rektorhelyettes áldotta meg az intézmény kísérleti szőlőbirtokának és borászatának szőlőfürtökkel gazdagon díszített koszorúját. Kiemelte, hogy az ősz a szüret és a népünk számára fontos ital, a bor elkészítésének az ideje. Mint mondta, mivel az egri egyetemnek a katolikus egyház a fenntartója, ezért különösen nagy öröm áldást és imádságot mondani a termésre.

Áldás kérése a szüret kezdetén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kísérleti szőlőbirtokán, Egerben
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Számos szentírási hely van, ahol megfogalmazódik a szőlőtő és a szőlővessző hasonlata csakúgy, mint az embernek a borral való kapcsolata – fogalmazott dr. Novák István. – Isten, amikor megalkotta a világot, akkor látta, hogy jó, amit alkotott. Azért ajándékozta nekünk a szőlőt, hogy a bor megvidámítsa az emberek a szívét. Mindez arra szólít fel, hogy amit Isten megalkotott, az jó, s ha megfelelő mértékkel élünk vele, az az ember értékévé, egészségévé válik. A szőlőtővel és a szőlővesszővel kapcsolatban Jézus egy példázatot mond az emberek egymás közötti, illetve az Istenhez való viszonyáról. Egy jól megművelt földön egy szőlőtőke szép vesszőket hoz, amiken szép termés lesz. Isten, mint egy szőlőtő, mindannyiunkat magához akar hívni, hogy egységben legyünk vele és egymással. Akkor tudunk szép termést hozni, ha műveljük az Istennel és az embertársainkkal való kapcsolatot – hangsúlyozta dr. Novák István. 

Áldás kérése a szüret kezdetén az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kísérleti szőlőbirtokán
Fotós: Berán Dániel / Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az EKKE általános rektorhelyettese elmondta, hogy fontos pillanata az egyetem életének, amikor a szőlőbirtokon elkezdődik a szüret.

– Ez egy olyan munka, amellyel ennek a spirituális töltettel rendelkező gyümölcsnek a borrá alakulása megkezdődik. Ezzel is szeretnénk átadni azt a fontos üzenetet, hogy az már elvégzett és a még elkövetkező munkának egyaránt szüksége van az áldásra. Ha áldással, jókedvvel dolgozunk, akkor az eredmény is áldott, és sokkal teljesebb lesz – emelte ki dr. Váczy Kálmán Zoltán.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában