Gárdonyi Emlékév

2022.08.13. 17:20

A Gárdonyi-bor megmutatja mit is tud az egri borvidék + fotók

Bemutatták a Gárdonyi 100 Egri Csillag Összefogás borát, amely a szakember szerint magában hordozza a borvidék minden jellegzetességét.

Sz. M. L.

Dr. Áder János volt köztársasági elnök, az esemény díszvendége

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Mikor megkaptam a felkérést kézenfekvő volt, hogy újra elolvassam az Egri csillagokat. A mai, csalódást okozó sikerkönyvek korában képes mindig új élményt nyújtani. Gárdonyi maga is szőlőbirtokos lett e vidéken, amelyről sokat mesélt műveiben. A borban pedig amelyet megismerünk, benne van mindaz, amit a borászok tudnak a vidékről – mondta szombat délután az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, a Gárdonyi 100 összefogás bor bemutatóján Áder János volt köztársasági elnök.

Mint ahogy arról már beszámoltunk Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára szervezett emlékévhez kapcsolódóan az Egri Bikavér Borlovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a lovagrend javaslatára Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására hívta meg az egri borászatokat. Így kiemelkedően magas minőségű terroir borok megalkotásával szeretett volna az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Megtudtuk, összesen 1552 palack Superior minőségű bor készül. Ebből 952 Egri Bikavér és 600 üveg Egri Csillag. Az ismert 1552-es egri palackokba kerülnek majd. Most még csak előjegyezhetőek, hiszen a Bikavér még hordókban vár, jövő tavasszal palackozzák. Az egri csillag több mint húsz tétel, vörös párja pedig több mint harminc tétel felajánlásával készült házasítások. A Gárdonyi Összefogás borok bevételét a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására és az Egri borvidék marketingjére fordítják.

Az eseményen jelen volt dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora. Az kóstolással egybekötött bemutató díszvendége dr. Ternyák Csaba egri érsek, valamint Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája is meghívást kapott. Az esemény fővédnöke dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő volt.

– Sokat köszönhetünk Gárdonyinak – fogalmazott dr. Lőrincz György, Egri Bikavér Borlovagrend elnöke. – Ahhoz, hogy előre tudjon haladni egy közösség összefogás kell, olyan eredmény, amely mindenki boldogulását szolgálja. Ma a világ felé is üzenünk az egri borról, és értékeiről – emelte ki.

Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus kérdésünkre elmondta, szerinte nem csupán az adott termelő, vagy a borvidék érzi a pozitív lecsengést egy ilyen horderejű esemény után, kollektíven mindenki aki részt vesz benne, sőt az egész magyar borászat javát szolgálja.

– Bormarketing kell, ez nem kérdés. Még a legnevesebb boroknak, borászatoknak is szüksége van rá, egy ilyen alkalom jó lehetőség. Iránymutató az egész borvidéknek. Az egri csillagot kevésbé ismeri még a hazai közönség, miközben a fehérborok népszerűek. Azok a tételek, amelyek kifejezetten hordozzák az egyedi termőhelyi karaktereket, azok a nemzetközi kínálatban is mindenütt nagyon magasra értékeltek. Ha ilyen területeink vannak mint amilyen az egri, azt meg kell mutatni, ki kell emelni a jellegzetességeit. Eger hallatlanul változatos klíma- és talajadottságai mellett egyértelműen érdemes házasításokban gondolkodni, ezzel a termőhelyi karaktereket lehet jó esetben tökéletes harmóniába összecsomagolni – magyrázta. Kiemelte, az egri termelők jelenléte az elmúlt három évben jelentősebb lett azokon a területeken ahol komoly borfogyasztókkal találkozhatnak, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy az igazán értékes borokat a legjobb módon lehessen értékesíteni. Hozzátette, szerinte a fogyasztók edukációja is szükséges ehhez.

– Gárdonyi szellemisége átjárja a várost, felemelő érzés egy ilyen kezdeményezés részesének lenni. A jó bornak is kell a cégér, s sokszorosan igaz ez bizonytalan gazdasági helyzetben – tette hozzá Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Tarsoly József hegybíró kiemelte, hogy az összekovácsolódott közösség legmagasabb szintjének eredménye a nedű, amelyet bemutatak, s a házasítás révén a borvidék sokszínűsége még inkább megmutatkozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában