Nemzetiségi nap

2022.08.28. 09:04

Együtt ünnepeltek a kárpátaljai, a vajdasági és a Heves megyei ruszinok + fotók

Ruszin módra készült céklalevest kóstolhattak, végre már nem akadályozta járvány a teljes program megtartását.

Sz. Sz. I.

Megemlékeztek a fejedelem szobránál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg szombaton a Gyöngyösön a nemzetközi ruszin kulturális napot, tudatta Farkas János, a gyöngyösi ruszin önkormányzat elnöke. A vezető örömmel számolt be arról, hogy járványügyi korlátozások nélkül, végre teljes programmal, s csaknem negyven határokon túlról érkező vendég részvételével bonyolíthatták le a hagyományos napot. Az elnök elmondta, hogy Gyöngyösön kívül Karácsondon, Gyöngyöshalászon, Gyöngyössolymoson, Horton és Atkáron is élnek ruszin családok.

– Résztvevők érkeztek a kárpátaljai Császlócról, Ungvárról és Nagyszőlősről, valamint a vajdasági Muzslyáról – részletezte Farkas János. – A Mátra Művelődési Központban rendezett kiállításon megtekinthetők voltak a különböző ruszin népcsoportok, a lemkók, a huculok, a dolisnyákok tárgyi emlékei, használati eszközei, ruházatai. Az érdeklődők megkóstolhatták a ruszin módra készült borscsot, azaz céklalevest, s a görhét, a lapcsánkát. Nagy örömünkre a gyöngyösi bélyeggyűjtő egyesület Rákóczi-emlékbélyeg-kiállítást is szervezett – közölte Farkas János.

II. Rákóczi Ferenc a gens fidelissima, a leghűségesebb nép címmel illette a ruszinokat, így a fejedelem szobrának a megkoszorúzása ezúttal is a program része volt. Hajagos József, a Berze Nagy János Gimnázium történész-tanára ünnepi beszéde, valamint Vesztergám Miklós tárogatójátéka mellett Rákóczi-nótákat énekeltek a résztvevők. Az esemény után a művelődési központban Kárpáti István köszöntőbeszéde után átadták a Ruszinokért emlékplaketteket és díszokleveleket. Az idei díjazottak Tóth Jánosné, a Mátra Nyugdíjas Egylet elnöke és Kedyk Magdolna, nagyszőlősi ruszin hagyományápoló lettek.

Az estig tartó folklórgála fellépői az ungvári Karpatsky Voices ruszin népdalkör, a Császlóci Csicsergő Csajok, a muzslyai Jó barátok népi zenekar, a nagyszőlősi Kedyk Anna és testvére, Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhang Dalköre, a gyöngyöshalászi Gyöngyösbokréta népdalkör és a mátrafüredi Bene egylet népdalköre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában