Gyakorlatozás

2022.09.13. 11:30

Megszállták az egri kadétok az Eged hegyet

Kipirult kadétok futották lihegve a köröket, majd kitartóan nyomták a fekvőtámaszt, hogy bizonyítsák: nem lesznek anyámasszony katonái.

Szilvás István

Ujj László és társa a rejtett figyelőhelyen várta az ellenség felbukkanását

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Nem mindennapi látvány fogadta azokat a kirándulókat, akik a napokban a felsőtárkányi tó körül sétáltak. A liget fái, bokrai között ugyanis tereptarka egyenruhát viselő fiatalok rejtőzködtek, s vívták „életre-halálra” menő csatájukat. Ehhez speciális mellényt öltöttek magukra, s olyan fejvédő sisakot és félelmetes kinézetű fegyvert használtak, amelyekben a lézersugarakra reagáló érzékelők jelzik, ha az ellenfél célkeresztbe kerül, vagy éppen találatot kap. Az izgalmas, szimulált harchelyzet annak a Magyar Honvédség által szervezett háromnapos beillesztő tábornak a része volt, ahol a jövendő feladataikkal kapcsolatos izgalmas foglalkozások vártak rájuk.

Ezek a fiatalok – négy lány és huszonhét fiú – az idei tanév kezdetén öltötték magukra a jellegzetes tereptarka egyenruhát, s kezdték meg ötéves tanulmányaikat a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola honvéd kadét ágazati szakán. Látni rajtuk, hogy egyelőre ismeretlenek számukra a magatartási és a szolgálati szabályok, s bizony, szokatlan még maga az egyenruha is.

– Első látásra kicsit furán néztem ki benne – mondta lapunknak a gyöngyösi Mészáros Nikolett, aki a katonai pályán képzeli el a jövőjét, példát véve a ma is hivatásos tisztként szolgáló nagybátyjáról. – Megtisztelő számomra, hogy ezt az egyenruhát viselhetem...

Nikolettnek most – a társaihoz hasonlóan – az új osztályközösségbe való beilleszkedésre, valamint a tábori feladatok teljesítésére kell összpontosítania.

A szerződéses katonaként szolgáló Gálik Bernadett a helyes fegyvertartást mutatja Parádi Máté kadétnak
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– A kadétok ez alatt a három nap alatt ízelítőt kapnak mindazokból az ismeretekből, amelyeket a tanulmányaik során el kell majd sajátítaniuk – jegyezte meg Szűcs Antal százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 10. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje, a tábor parancsnoka. Mint elmondta: alapvető elméleti oktatással kezdtek, ennek megfelelően az egészségügyi ismeretek elsajátítása, alaki foglalkozás, valamint katonai testnevelés szerepelt a programban. A továbbiakban airsoft fegyverrel történő céllövészet és élvezetes hadijáték vár a diákokra. Igazi próbatétel a tizenkét kilométeres Eged-hegyi menetgyakorlat, amelynek során kisebb rajokra osztva, térkép alapján kell megkeresniük a kijelölt terep- és célpontokat.

A katonai testnevelés egyik alapeleme, a fekvőtámasz ugyancsak próbára tette a kadétokat
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– Kitartó vagyok, amit kitűzök magam elé, azt megcsinálom – utalt a tábori feladatokra, illetve ez előtte álló évekre az egri Pásztor Richárd, akit az egyenruha és a fegyverek iránti érdeklődésen túl a katonai élet fegyelme vonzott erre a képzésre. – Az itteni tanulmányaim után a Vitéz Bertalan Árpád Különleges Egységhez szeretnék kerülni. Tisztában vagyok vele, hogy ehhez megfelelő fizikai állóképesség és komoly szakmai felkészültség kell, ezért mindent ennek a célnak rendelek alá a jövőben. Ősszel például szeretnék az iskolai csapat tagjaként részt venni a Kossuth Zsuzsa középiskola sportpályáján hagyományosan megrendezendő megyei haditorna-versenyen.

A jellegzetesen rövid, katonás frizurát viselő Richárdot és a többieket, köztük a Hunyadi Mátyás általános iskola 8/b. osztályából vele együtt ebbe a katonasuliba jelentkezett két diáktársát – Csányi Pétert és Oláh Pétert – közben elszólította a következő program, a különböző erőnléti gyakorlatokból álló katonai testnevelés. Ebben velük együtt futott, tornázott, s nyomta a fekvőtámaszokat az immár másodéves kadét, a mélységi felderítőnek készülő pétervásárai Báder Béla.

– Magam előtt látom, amint tavaly ilyenkor ott álltam a felsőbb osztályosok előtt, akik büszkén, katonás tartással feszítettek az egyenruhájukban – mesélte a fiatalember. – Akkor arra gondoltam, hogy olyan akarok lenni, mint ők. S ez talán sikerült is, mert az új kadétok patronálójaként most én is itt állhatok a soraik előtt. Ha beszélgetéseink közben szóba kerül a rájuk váró időszak, azzal biztatom őket, hogy tartsanak ki, el fogják érni a céljukat, de keményen meg kell majd dolgozniuk érte...

Vár a sereg, hív a mundér

A Magyar Honvédség számos lehetőséget kínálva igyekszik napjainkban a katonai hivatás felé terelni a szolgálat ellátására egészségügyileg alkalmas fiatalokat. Az egri Wigner Jenő középfokú oktatási intézményben tanuló kadétok az iskola elvégzése után választhatják a Magyar Honvédség bármelyik szolgálati formáját, a tartalékostól egészen a hivatásosig bezárólag. Azonban a tanintézményben szerzett előképzettséggel, kitartással és szorgalommal az az elsődleges cél, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző Karán vagy az Acélkocka képzés keretében folytassák később a tanulmányaikat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában