Elmúlt

2022.09.30. 14:28

Most jöttünk le a falvédőről, retro életbölcsességek tárlata Felnémeten

Azt hinnénk, a falvédők kora már lejárt, de mégsem: most is tárlaton láthatunk néhány szép darabot. Anno nem nagyon akadt olyan konyha, ahol ez a kellék ne lett volna jelen valamilyen mókás intelmet közvetítve a családtagoknak, látogatóknak.

HEOL

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint ezek a falvédők nagyanyáink konyhájára, a gyerekkorunkra emlékeztetnek és ez bizony a diákoknak már újdonság. Erről a felnémeti Szüreti Napokon beszélt, amelynek megnyitója csütörtökön volt az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnáziumban.

A falvédő örök darab volt nagy- és dédszüleinknél, de a modern művészek is felfedezték ezt az örökzöld műfajt.   

Az ország leghíresebb magángyűjteménye Tislér Gézáné Akócsi Katalinhoz kötődik, akinél háromszáznyolc falvédő található, a legrégebbiek a 1914–1915-ös évekből származnak. Mint azt a VEOL.hu-nak elmondta, akkor szeretett bele ezekbe a kézzel készült csodákba, amikor az egyiket hazavitte és kimosta. Ugyanis egy kedves jelenet elevenedett meg ekkor előtte. Déli 12 órakor két menyecske trécsel a konyhai tűzhely mellett. A falvédő felirata azonban figyelmezteti őket: Tere-fere szóbeszéd, nem lesz készen az ebéd. Katalinnak megtetszett a falvédő, és eszébe jutott, hogy gyermekkorában – sok faluban még ma is – a konyhákban hímzett falvédők voltak feliratokkal. Nekiállt tehát gyűjteni őket.

Mint írják, a falvédők a német nyelvterület közvetítésével jutottak el a magyar polgári, majd a városi munkásotthonokba és a 20. század elejére a paraszti háztartásokba is, ahol ekkorra a füst kivezetésével már megjelent a tisztaság eszméje is. No, és hogyan lehet megóvni a fal fehérségét? Természetesen egy falvédővel. A saját környezetben, elsősorban a ház asszonya, a maga korának ruháiba öltözve köszönt vissza a falvédőről.

Szabó Eszter Ágnes, a közismert Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval című falvédője az interneten kezdett el terjedni, úgynevezett mémmé válni, de olyan helyeken is felbukkant országszerte, mint egy fénymásoló fala vagy egy pizzéria étlapja.  A falvédő egyébként ugyanabban a percben lett egy magángyűjtemény darabja, mint amikor mindenki más is birtokba vette a világhálón. Akik csak mémként ismerik, azok számára az igazi falvédő mint tárgy nem létezik, ráadásul kiállításokon is csak ritkán lehet látni - olvasható a ludwigmuseum.blog.hu oldalon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában