Természet

2022.09.13. 17:24

Strapabíróak az egri várak, pedig még malter sem kell hozzájuk

A hétvégi felhőszakadás miatt az Eger-patak vízszintje jócskán megemelkedett, de az ott élő hódok építészeti tudásának köszönhetően minden vár stabilan állta a sarat.

HEOL

Forrás: Shutterstock

Olvasónk hívta fel a figyelmet az Eger-patakon lévő masszív építményekre, amelyeket a hódok szorgos népe tákolt össze. 

Ahogy azt korábban megírtuk, szeptember tizedikén hajnalban hatalmas felhőszakadás mosta végig megyeszékhelyünket. Szinte nappali világosság volt a folyamatos villámlástól, a viharos szél pedig fákat tépázott meg.  

Jó hír, hogy a múlt szombat éjszakai esőzések által okozott áradásnak is ellenállt az a jól megépített, körülbelül három-négy méter magas hódvár, amely az Eger-patakon, a felsővárosi kerékpárút mellett, a Bükk sétányon található.

Forrás: Beküldött

Idén augusztusban hosszabban is írtunk a hódok duzzasztóműveinek jelentőségéről, amelyeket mérnöki precizitással raknak össze. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kiemelte, a hódok által készített "tavacskák" mindezeken túl egyedi ökoszisztémákat hoznak létre, amelyek nagyon sok vízi és vízközeli életmódot folytató, sok esetben védett vagy fokozottan védett állatfajnak biztosítanak megtelepedési és megélhetési lehetőséget.

A szorgos állatkák egy kisebb gátat alkottak a Lidl előtti kerékpárút mellé is, amely szintén épségben maradt a zord időjárás ellenére.

Forrás: Beküldött

Egyébként Európa egyre több országában kezdik felismerni a hódgátak jelentőségét. Ennek egyik ékes példája Németországban, a Stadecken-Elsheim környéki vízfolyásokban, ahol önkéntesek és vállalkozók összefogásával építenek mesterséges, de az eredetihez hasonlító hódgátakat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában