Állatbarát

2022.10.02. 11:30

Több egri vendéglátóhelyen is szívesen látják a kisállatokat

Manapság egyre népszerűbb lett a nyaralás, illetve a kávézóba járás a házi kedvencekkel együtt. Helyi állatbarát vendéglátóhelyeket kérdeztünk ezzel kapcsolatban.

Bíró Daniella

Egyre több helyen kezelik családtagként a kisállatokat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megyeszékhelyünkön is sok hely fogadja szeretettel a házi kedvenceket a gazdikkal együtt, sőt, nem ritka az sem, hogy kifejezetten emiatt nyílnak meg a kikapcsolódást nyújtó helyszínek. Nemrégiben például nyílt egy cicakávézó is, amelyről portálunk korábban már beszámolt. A Cicuskám Cat Caféban az utcáról tíznél több befogadott macska várja az odalátogatókat. De vannak olyanok, amelyek már több évtized óta állatbarát helyek, ám ez az igény akkoriban még nem örvendett akkora népszerűségnek, mint manapság.
– Az elképzelés azért fogalmazódott meg bennünk, mert szerettünk volna a vendégeink kedvében járni, és örömöt okozni nekik. Mi már a nyitáskor, 30 évvel ezelőtt is állatbarát helyként üzemeltünk, de akkor még csak nagyon kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Ez mára olyannyira megváltozott, hogy a 11 szobából gyakran két-háromban is van valamilyen kisállat. Leggyakrabban kutyákkal, de van, hogy macskákkal is érkeznek hozzánk – mondta el portálunknak Cseh Andrásné, a Hotel Senator-Ház vezetője.

– Ha az éttermi részbe hoznak be kisállatot, szükséges pórázt rakni rá, és távolabb ülni a többiektől, mert nem mindenki van oda az állatokért, és ezt tiszteletben kell tartani. Rendelkezünk itatótálakkal, a hotelszobákban puha állatágyakkal és játékokkal is – emelte ki a Senator-Ház vezetője.

Továbbá arról is érdeklődtünk, hogy a hotelbe érkezőknek a kisállatok miatt számítanak-e fel felárat, szükséges-e előre jelezni ezt a szándékot. Cseh Andrásné elmondta, hogy kisebb állatokra nem, de ha valaki nagyobb kutyával érkezik, akkor egy kisebb összeget szoktak felszámolni. Náluk nem kell előre jelezni azt, ha valaki a kedvencével érkezik.

A Depresso étterem és kávéház is szeretettel várja a kisállatokkal érkezőket. Itt a kutyás gazdik a jellemzőbbek.

– Már a nyitáskor engedélyeztük a házi kedvencek behozatalát. Valójában nem is gondolkoztunk sokat ezen, mivel a csapatunk nagy része kutyatulajdonos, vagy legalább kutyabarát – fejtette ki Fülöp Gergő, a Depresso üzletvezetője. 

Arra, hogy milyen felszerelésekkel vihetők be a kutyusok, azt a választ adta, hogy náluk nincs ilyen előírás. A lényeg, hogy a gazdik nyugodt állatokkal érkezzenek, amik nem ugatnak, nem zavarják a többi vendéget. Emellett az ebek tisztasága ugyanolyan fontos szempont, habár leginkább a terasz a legalkalmasabb a fogadásukra. Kiemelte, hogy a több mint ötéves üzemelésük alatt sosem volt ebből problémájuk. Ezenkívül minden kisállat kap egy tál vizet a gazdi asztalához érkezéskor.

Miklovicz Mariann, a Margaréta Garden Panzió & SPA tulajdonosa portálunknak elmondta, hogy az állatokhoz való kötődése már gyermekkorában elkezdődött. A családban volt kutya, papagáj, hörcsög, vadászgörény és hal is. Így számára nem is volt kérdés, hogy a hely fogadja az kiskedvenceket már a nyitástól kezdve. A szobáik parkettásak, járólaposak, az új prémiumszobák esetében direkt így is alakítják ki őket. A szőnyegeket fel lehet venni, a kárpitok speciális kisállatbarát szövetek, így könnyen takaríthatók, fertőtleníthetők a szobák. 

– Igazán állatbarát hely vagyunk, és ezt nem csak úgy mondjuk, valóban így van. Méret, szín, fajta nem számít. Nálunk nem megtűrt lények, hanem igazi családtagok a kisállatok. Nem kell a házban szájkosarat hordaniuk, pórázon tartani, és nem szükséges a szobában dobozokba, kennelekbe zárni őket. Persze mindig a gazdi dönti el, ő ismeri a kedvencét. Mindig nagyon figyelmesek a gazdák, soha nem okozott még kárt kisállat, egy-két véletlenen kívül – tudatta a tulajdonos.

A panzió tulajdonosa kifejtette, hogy szép számmal érkeznek hozzájuk kutyák, de macska, nyúl is többször volt már, sőt papagáj is. A saját kutyusaik is állandó tagjai a személyzetnek. Mivel náluk a négylábúak is épp olyan vendégek, mint az emberek, az ő kényelmük is nagyon fontos számukra. Ezért a ház több pontján friss víz és kutyajátékok is várják őket, a szobába etető- és itatótálkákat készítenek be. Kérésre takarót, törölközőt is kapnak. Hozzátette, hogy kiadványt is szerkesztettek a helyi kutyabarát éttermekről, kávézókról, kutyafuttatókról, így az ebekkel érkező vendégeik mindenről könnyen tudnak tájékozódni. Közölte, hogy ők csak jó tapasztalattal rendelkeznek a kisállatos vendégekről. A gazdik nagyon hálásak, boldogok, hogy ilyen jó szívvel fogadják őket. A legtöbb szállás nem engedi be őket, különösképp a nagyméretű kutyások vannak nehéz helyzetben. 

– Mi semmi esetre nem fogunk ezen a hozzáálláson változtatni, inkább fejlődni szeretnénk, hogy még jobb élményekkel távozzon tőlünk a vendég, legyen az két-vagy négylábú. Pályázunk az év kutyabarát szálláshelyére is – hangsúlyozta a tulajdonos.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában