Pályázat

2022.10.08. 08:06

Akad, ahol tűzifát, máshol barnakőszenet nyertek a rászorulóknak a hevesi térségben

Mióta lehetőség van szociális tüzelőre pályázni, azóta sok önkormányzat él a dél-hevesi vidéken is a lehetőséggel, ezzel is segítve a rászorulókat.

Molnár Helga

Forrás: Balázs Attila/MTI

A téli időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz. Ezért indította el a kormány már 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag-programot, amelynek keretében évről évre több százezer rászoruló családnak nyújt segítséget. 

A program elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz juthassanak, csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-költsége. A Belügyminisztérium adatai alapján az ötezres lakosságszámot meg nem haladó települési önkormányzat szociális célú tűzifa, vagy barnakőszén vásárlásához kapcsolódó támogatásra pályázhat. 

A központi költségvetésről szóló törvény – az elmúlt évhez hasonlóan – ebben az esztendőben is ötmilliárd forintot biztosít a helységek önkormányzatai részére szociális célú tüzelőanyag beszerzéséhez. Tavaly 2351 önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, így csaknem 180–190 ezer család kaphatott a téli tüzelőjéhez segítséget. Megkérdeztünk néhány térségbeli önkormányzatot, éltek-e ezzel a lehetőséggel idén. 

Átányban idén is sikerrel pályáztak. Jámbor Dénes polgármester portálunk érdeklődésére elmondta, hogy ezúttal négyszáz köbméter erdei fát kaptak. 

– Az Egererdő Zrt.-vel rendkívül jó az együttműködésünk, ennek köszönhetően már a nagy részét ide is szállították. Még várjuk a maradék nagyjából száz köbméternyi fát – taglalta. Arról is beszámolt, hogy egyelőre még érkeznek a lakossági kérelmek, ezekről az október 20-ai testületi ülésen döntenek. Mint a község vezetője tudatta, no­vemberben már mindenhová ki akarják vinni a családoknak a tüzelőt. – Pluszigények is érkeztek, így még száz köbmétert szeretnénk vásárolni, ennek idekerülése a megnövekedett igények miatt még bizonytalan – tette hozzá. 

Kömlőn is képes az önkormányzat arra, hogy segítsen a rászorulóknak a fűtési szezonban. Turó Tamás polgármester arról is tájékoztatott, hogy 590 köbméter fát nyertek el a pályázaton. A kérelmeket már felmérték, sőt a faluban már elkezdték az osztást is. – Ezenkívül még három-négyszáz köbméter fát szeretnénk vásárolni, hogy mindenkinek tudjunk segíteni. A megválasztásomkor erre ígéretet tettem, a szociális tűzifára azóta is sikeresen pályázunk – húzta alá a faluvezető. 

A legtöbb faluban segítenek
Hevesvezekényben nem fával, hanem barnakőszénnel járulnak hozzá a helyiek fűtési lehetőségeihez. Fenyves László polgármester elárulta, idén is kétszáz mázsa zsákos barnakőszenet nyertek el. Mint mondta, tegnap szállították le, a terveik szerint pedig november közepére mindenki megkapja majd. – Ez a mennyiség több mint száz családnak nyújt segítséget a télen – húzta alá a polgármester. A szociálistüzelőanyag-pályázatban leírtak szerint a tűzifa, a szállítási költségek a nyertes önkormányzatot terhelik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában