Segítség

2022.10.28. 14:00

Havi 2000 forint rezsitámogatást fizet az önkormányzat novembertől Hatvanban

Hatvanban az önkormányzat vezetése – mint fogalmaztak: az energiaár-robbanás okozta válsághelyzet miatt – újabb szociális intézkedést fogadott el: november 1-től bevezetik a lakásrezsi támogatást.

Tari Ottó

Illusztráció

Forrás: HMH

– A rohanó infláció és a megugró rezsiköltségek hatására sokan kerülhetnek nehéz anyagi helyzetbe. Tekintettel arra, hogy a gáz-, elektromos áram-, fa- és szénárak emelkedése kivétel nélkül minden háztartást érint, javaslom, hogy a támogatást életkortól, gyermekek számától, nyugellátástól- és más, szociális jellegű támogatástól függetlenül mindenki igényelhesse, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az önkormányzati rendelet módosítása által bevezetésre kerülő jövedelemhatárt. Azon rászorultak is támogatásban részesülhetnek, akik eddig nem tudták igénybe venni az önkormányzati rendeletben meghatározott ellátási formákat, vagy más, szociális célú önkormányzati támogatást – fogalmazott Horváth Richárd polgármester. Hozzátette: az újonnan bevezetendő rezsitámogatás megállapítását rendszeres jelleggel, havonta javasolja, mivel mert ezúttal minden támogatott egyben védendő fogyasztó is lehet. 

A polgármester indítványozta, hogy a rezsi támogatás havonta kétezer forint legyen  fogyasztói helyenként. Így egy támogatott részére évente 24 ezer forintot utalhatnak összesen, ami így 2022-ben még négyezer forint támogatást jelent. A várható kérelmezők száma egyelőre nem ismert, ezért most egy mérsékeltebb összegű, ám éves viszonylatban mégis nagyobb, az országos átlaghoz közeli nagyságrendű települési támogatást tudnának nyújtani a rászorulók részére – áll az indoklásban. 

– A rezsitámogatás ettől szélesebb rétegnek nyújthat lehetőséget – jelentette ki a polgármester, aki javasolta a jövedelemhatárok
megemelését, a melynek összege egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 százaléka, vagyis 142 ezer 500 forint, a családban élő igénylő esetén pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 százaléka, azaz 114 ezer forint lesz.

– Az áram- és gázfogyasztás mellett gondoltunk azokra is, akik szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, így ők a kifizetett számla benyújtása esetén ugyanolyan mértékű támogatásban részesülhetnének, mint azok, akik az áram, vagy a gázszolgáltatás költségéhez kérnek támogatást – közölte Horváth Richárd. – A rendelet hatályba lépése 2022. november 1-je, így az idén kettő havi támogatásnak megfelelő összeget fizetünk ki. A szilárd vagy egyéb tüzelőanyaggal történő fűtés esetén igényelhető eseti települési támogatás vonatkozásában 2023-tól pedig a költségvetés elfogadását követően a tárgyév április 1-jétől utalnánk, illetve fizetnénk ki a már megállapított támogatást.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában