Jubileum

2022.10.03. 13:51

Hetven éve kölcsönözhetünk az egri Bródy Sándor Könyvtárból

Ezen a héten, október 3. és 9. között tartják az Országos Könyvtári Napokat. A programsorozat különlegességét az adja, hogy 1952-ben alakultak meg a megyei könyvtárak, így az egri is. Ebből az alkalomból ünnepséget szerveztek hétfő délelőtt.

Fekete-Vadászi Erika

Felidézték az elmúlt évtizedek emlékeit

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Többek között Ignácz Balázs, főispán és Farkas Attila, alpolgármester is tiszteletét tette az eseményen, ahol a jelenlegi kollégák mellett a nyugdíjba vonult dolgozók is részt vettek.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárra a mai napig méltán büszkék lehetünk. Az elmúlt időszakban a digitalizációval talán a könyv látszólag veszített az értékéből, de azt látom, nem járt el az idő a könyvtár felett, hiszen ez a hely nem csak a könyvek tára, hanem közösségi tér is. Bevonzza a fiatalokat, lehetőséget biztosít a tanulni- és kikapcsolódni vágyóknak egyaránt, így nem csak a város, hanem a megye apraja-nagyját képes ellátni. S ezt nem csak az intézmények falain belül teszi, hiszen a könyvtárbusz segítségével házhoz is viszi az olvasnivalókat – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke. 

Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke megjegyezte, mindig nagy öröm számára, amikor Egerbe jöhet. 

Dr. Juhász Attila Simon az eseményen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A folyamatos megújulás titka az, hogy a könyvtáros saját maga is folyamatosan tanul, s képes arra, hogy ezt a tudást átadja, és az embereket megszólítsa. Most, amikor nem túl vidám napokat élünk, azt szeretném a szövetség nevében is kérni, hogy ne adják fel a könyvtárosok. Most van igazán szükség arra, hogy a közösségi helyeink nyitva legyenek. Most kell még jobban az emberek felé fordulni. Fontos, hogy ne engedjük el a lelküket, s segítsünk abban, hogy ne a kesergés legyen a napjaik középpontjában, hanem tudassuk velük, hogy a közösség mindig megtart, s ezért is érdemes ide bejönni – húzta alá az elnök. 

A Bródy Sándor Könyvtár helyi és megyei szintű szolgáltatásokat nyújt, dokumentumállománya és látogatottsága alapján a megye egyik legkiemelkedőbb közintézménye. 

– Évek óta különleges programokkal, figyelemfelhívó akciókkal szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy olvasni és új ismereteket szerezni jó, s nagyszerű dolog közösségben lenni. Munkánkat számos elismerés bizonyítja, egyebek között 2008-ban elnyertük az év könyvtára díjat, 2016-ban pedig könyvtári minőségi díjat kaptunk – ismertette Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, az intézmény igazgatója. 

A hitelesség és a megbízhatóság  a legfontosabb alapelveik közé tartoznak. Elkötelezettek a használók és a könyvtáros szakma iránt egyaránt, s bármit is csinálnak, azt mindig a lehető legmagasabb minőségben igyekeznek megvalósítani. Mindig újdonságokon törik a fejüket, szinte már a mottójukká vált, hogy a folyamatos változás az egyetlen állandóság a könyvtár életében. 

Az ünnepségen régi fotókkal, történetekkel idézték fel az elmúlt 70 év eseményeit, s az olvasók véleményeit is hallhatták a résztvevők. Arról számoltak be, mennyire szeretnek könyvtárba járni, nem csak a könyvek, hanem a színes programok miatt is. Volt, aki a társasjáték klubot emelte ki, mások a szakképzett, segítőkész dolgozók miatt fejezték ki hálájukat. 

A nyugdíjba vonult kollégákat apró ajándékokkal köszöntötték, majd remek hangulatban folytatódott tovább a nosztalgiázás, s természetesen a torta sem maradhatott el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában