Csapadékvíz

2022.10.15. 12:55

Nem kell már árvíztől tartani: stabilizálják a síkfőkúti Felső-tó gátját

A cél az északi vízelvezetési rendszer teljes megújítása.

Sz. M. L.

A síkfőkúti tó nemcsak turistalátványosság

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hétfőn elindul a síkfőkúti Felső tó és tógát felújítása, valamint a Kánya patak mederkorszerűsítése a Kossuth út 32. és 72. között – adta hírül Szabó Péter polgármester. Arról is beszélt, hogy a projektre tavaly majdnem 90 millió forintos európai uniós forrást nyert a település, ehhez közel tizenkétmilliós pluszösszeg érkezett, így a teljes projekt 101 millió forintból valósulhat meg. 

– A beruházás kiemelt célja az északi vízelvezetési rendszer teljes körű megújítása két szakaszban. Elsőként a Felső tó gátjának rendezése, stabilizálása, a gátút szilárd burkolása valósul meg. Ennek gátján ugyanis két szivárgási hely tapasztalható, ezért a gáttest tetején és a tó mellett meglévő burkolatot felújítják, majd következik a felvízi oldal burkolatának, s a kombinált túlfolyó, fenékleürítő műtárgy felújítása. Ezután megszüntetik a szivárgásokat, és javításokat végeznek az alvízi oldalon, és helyreállítják az erodált partszakaszt a végszelvénynél – ismertette a polgármester. 

A munka második része a Kánya-patak mederkorszerűsítése a Kossuth úton. A cél a megrongálódott meder vízszállítási képességének helyreállítása. 

– A rézsűk burkolata megcsúszott, a tervezett szakaszon át kell építeni fagyálló terméskőből. A patakszabályozás építési munkálatai a helyszínrajz szerint két gyalogoshíd és két út között valósul meg, több mint kétszáz méter hosszon. A projekt eredménye egy modern, villámárvíztűrő vízelvezetési rendszer kialakítása, ami hozzájárul a lakosok ingatlanjaiban keletkező árvízkár megakadályozásához, a korszerű csapadékvíz-kezeléshez. Kérjük a lakosság együttműködését az közterületek rugalmas használatával kapcsolatban. A projekt befejezésének tervezett időpontja 2023. április 30. – tudatta Szabó Péter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában