Vizsgálat

2022.10.18. 19:55

Tejszerű szennyezés az Eger-patakban, még kérdéses, ki követte el

Eddig nem tapasztalták az élővilág pusztulásának látható jeleit.

Sz. M. L.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Eger közbiztonsági referense október 14-én délután telefonon értesítette igazgatóságunk egri szakaszmérnökségét arról, hogy az Eger, Kalcit köznél befolyó bal parti, felszín alatti csapadékcsatornából ismeretlen eredetű szennyezőanyag folyik az Eger-patakba, egy általuk kapott nem hivatalos bejelentés szerint – közölte érdeklődésünkre az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság. 

– A bejelentés helytálló volt, mert a szemlénk idején a patakba fehér elszíneződésű, tejszerű folyadék folyt, amelynek mennyisége nem volt számottevő. A befolyástól számított harminc-negyven méterrel lejjebb elszíneződést már nem lehetett látni, mert felhígult. A felszín alatti csapadékcsatornából származó ismeretlen folyadék eredetének felderítése és a befolyás megszüntetése érdekében igazgatóságunk az üzemeltetővel, az önkormányzattal telefonon egyeztetett. Az önkormányzat szerint a szennyezőanyag valószínűleg borászati melléktermék volt, ami hordók mosásából származhatott, ezért intézkedtek a csatorna nyomvonalába eső területen a szennyező kilétének felderítése és a szennyeződés megszüntetése ügyében – közölték portálunkkal.

Szombat reggel a patak állapotát ismételten ellenőrizték, amely során azt tapasztalták, hogy a befolyó tejszerű folyadék mennyisége csökkent, ami a patakba kerülve már öt-hat méterrel lejjebb eloszlott. A befolyás alatti patakszakaszon a vízi élővilág szemmel látható károsodását, halpusztulást eddig nem tapasztaltak. Az önkormányzatnál is érdeklődtünk arról, hogy sikerült-e már beazonosítani a szennyezés forrását. Ők későbbre ígértek választ. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában