Sajtótájékoztató

2022.10.03. 13:28

Több mint hat és fél milliárd forintot kap fejlesztésre megyénk gazdasági tengelye

A kedvezményezett települések várhatóan még idén támogatási szerződést tudnak kötni.

Sz. Sz. I.

Dr. Juhász Attila Simon Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hétfőn Heves megyét érintő támogatói döntések kerültek fel az Elektronikus Pályázati Tájékoztató Felületre, jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Közlése szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) Élhető települések elnevezésű konstrukcióhoz benyújtott pályázatokkal kapcsolatban az Irányító Hatóság a megye gazdasági tengelyén lévő települések, azaz Hatvan, Gyöngyös és Eger vonatkozásában hatmilliárd 776 millió forint összegben hozott támogató döntést, összesen harminc projektet érintően. Hatvanban, Gyöngyösön és Egerben nem valósul meg ilyen projekt, a gazdasági tengelyen elhelyezkedő településeken történnek meg a fejlesztések 6 milliárd 776 millió forint értékben.

– Heves megyét a pályázatok tekintetében három részre osztottuk – részletezte dr. Juhász Attila Simon. – Az északi rész, valamint a déli régió fejlesztendő, szemben a kettő között húzódó gazdasági tengellyel, ahol akár munkaerőpiaci, akár infrastrukturális ellátottság vonatkozásában kedvezőbbek a lehetőségek. Az Élhető települések konstrukció összetett. A csapadékvíz elvezetőrendszerek rekonstrukciójától kezdve a közösségi terek fejlesztésén át egészen a kerékpárutak építéséig széles a spektruma. De ide tartozik a szabadidős- és sportparkok kialakítása, falu-, illetve városközpont fejlesztése, művelődési házak építése és a kereskedelmi szolgáltató központoknak létesítése, tanösvény kialakítása is. A kedvezményezett települések várhatóan még idén támogatási szerződést tudnak kötni, a következő év elején meg tudják kezdeni a közbeszerzést, és előleg lehívására is lesz lehetőségük az összprojekt értékének harminc százalékáig – részletezte a közgyűlés elnöke. 

Dr. Juhász Attila Simon kiemelte, hogy megyénk vonatkozásában a Top Plusz támogatásokat tekintve  összesen 11,5 milliárd forint összegben született
döntés. Megyénk a hétfői döntések megjelenését megelőzően épületenergetikai fejlesztésekre 1,08 milliárd forint, az észak-hevesi fejlesztendő régió szintén az az Élhető települések konstrukcióban 1,35 milliárd forint, a Megyei Foglalkoztatási-Gazdaságfejlesztési Együttműködések Heves Megyei Foglalkoztatási Paktuma 2,33 milliárd forintot kapott.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában