Környezetvédelem

2022.11.23. 11:27

A Mátravasút pályája lesz az első, ahol használják a korszakalkotó megoldást

A szennyező régi talpfák helyett új típusú, környezetkímélő megoldást alkalmaznak.

Sz. Sz. I.

A Mátravasút mátrafüredi végállomása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Mátravasúton debütálnak a VAMAV Vasúti Berendezések Kft. által szállított új, innovatív kialakítású betonaljak, adta hírül a Magyar Építők hivavatalos weboldala. Mint arról korábban beszámoltunk, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Mátravasút Gyöngyös és Mátrafüred közötti szakaszán a vasúti pálya teljes felújítása zajlik idén. A Magyar Építők tájékoztatása szerint a VAMAV a kátrányszármazékot tartalmazó talpfák helyett, új konstrukciós vasbeton aljakat szállít a népszerű kisvasúti vonal felújításához.

A vasúti kitérők, átszelések, vágánykapcsolatok és egyéb felépítményi szerkezetek tervezésével és gyártásával foglalkozó cég a kisvasúti szakterületen is nagy hagyományokkal rendelkezik. Kitérőgyártás tekintetében a projektek érdekessége, hogy a környezetvédelmi szempontból veszélyes anyagnak számító kátrányszármazék kreozottal telített hagyományos talpfák helyett egy új, csökkentett keresztmetszetű vasbeton alj családot alkalmaznak, amely a kitérők számára stabilabb fekvésgeometriát, hosszabb élettartamot biztosít, és alacsonyabb fenntartási költségeket eredményez. Az új konstrukciós kialakítást hazánkban először a Mátravasúton alkalmazzák.

A Magyar Építők tájékoztatása kitér arra is, hogy a kisvasutak fejlesztését a fenntarthatósági és klímavédelmi célokkal összhangban kell végrehajtani. 2018. februárjában, a XXIV. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Kisvasutak Találkozóján Révész Máriusz, akkor aktív Magyarországért felelős kormánybiztosként fontos bejelentést tett. Eszerint a kisvasutak növekvő népszerűségére, valamint a fenntarthatósági, klímavédelmi, turisztikai, nemzetgazdasági és egészségügyi szempontokra tekintettel a kormány támogatja a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutakkal kapcsolatos infrastruktúra fejlesztését és a járműpark felújítását. A határozat szerint a munka során alkalmazott műszaki megoldásoknak összhangban kell lenniük a nemzeti energia- és klímastratégiával.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában