Kegyelet

2022.11.30. 18:04

Átadták a régóta igényelt urnafalat Karácsondon

A pályázati és önkormányzati forrásból készült temetkezőhely egyedi a környéken.

Sz. Sz. I.

Horváth Zsolt, a Horváth-Sírkő Kft. képviselője (balról), Földi Csaba, Szabó Zsolt és Balog Gyula avatták fel az urnafalakat

Forrás: Karácsond önkormányzata

Újonnan épített urnafalakat adtak át a karácsondi temetőben, tájékoztatta portálunkat Földi Csaba polgármester. Az avatáson ünnepi beszédet mondott Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Balog Gyula gyöngyösi kanonok-plébános pedig megáldotta a temetkezőhelyet. Földi Csaba elmondta, hogy évek óta szeretnék, hogy Karácsondon is legyen egy ilyen végső nyughely, már régóta felmerült lakossági igényként. Emiatt folyamatosan keresték a lehetőségeket a megvalósításhoz. Karácsondon a temetőnek a római katolikus egyház a tulajdonosa, az önkormányzat mintegy ezerötszáz négyzetméteres terület tulajdonjogával rendelkezik. 

– Ezért is örültem annak, hogy a Magyar Falu Program pályázatai között lehetőségünk nyílt új, ravatalozótól külön álló urnafal kialakítására. Egyrészt 2021. májusában, majd 2022. februárjában is benyújtottunk pályázatot, melyek alapján 2021. októberében, illetve 2022. áprilisában száz százalékos, vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. A korábbi pályázatunk harminc darab egy fülkés urnafal kialakítására 2,6 millió forint, az utóbbi pedig harminc dupla fülkés urnafal kialakítására 4,7 millió támogatást nyert. Mindkét urnafal egyedinek mondható a környéken, mivel a megszokott műkő helyett szürke és fekete gránit kombinálásával készítették el. Sokak áldozatos segítő munkájára volt szükség ahhoz, hogy ezt a két urnafalat átadhassuk, megáldhassuk és megszenteltethessük.

Köszönet érte Szabó Zsolt országgyűlési képviselőnek, hogy támogatta elképzeléseinket. A teljes körű kivitelezést, így a földmunkákat, a beton alapozást, a gránit beszerzését, méretre szabását, az urnafal összeállítását a gyöngyösi Horváth-Sírkő Kft. végezte. A pályázatok az urnafalak és a hozzá tartozó alaptest részek kialakítását tartalmazták A további munkálatokat, így a tereprendezést, kavicsos rész és parkoló kialakítását, valamint az új temetőrész körül kerítés megépítését az önkormányzat saját költségvetésből biztosította. Örülök annak, hogy néhány héttel ezelőtt, még mindenszentek és halottak napja ünnepére, megfeszített munkával elkészült az Erőss Út Kft. kivitelezésében a tereprendezés is. Köszönöm a képviselő-testület támogatását, mellyel a pályázati támogatások mellett szép környezetet is ki tudtunk alakítani. Köszönetemet fejezem ki az önkormányzat alkalmazásában álló kollégáimnak, a karbantartó, műszaki csoportban, a közfoglalkoztatásban dolgozó kollégáimnak, akik nem csak az elmúlt hetekben és napokban tették szebbé az urnafal környezetét, hanem a jövőben is gondoskodnak annak méltó, rendezett állapotban való tartásáról. Az elkészült urnafalas temetőrész méltó körülményt biztosít a végtisztességhez, méltóképpen vehetünk majd végső búcsút elhunyt szeretteinktől, továbbá zarándokhely lesz azoknak, akik itt kívánnak emlékezni örökre eltávozott szeretteikre, hozzátartozóikra – összegezte Földi Csaba. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában