Márton napi lakoma

2022.11.10. 07:00

Luxus kategóriába lépett a libatepertő Márton napjára megyénkben is

A libamájról itt nem teszünk említést, mert mára sok magyar háztartásban számít megfizethetetlennek. Miután jártunk egyet az egri piacon, rájöttünk, hogy lassan a libatepertő is ebbe a kategóriába tartozik.

Barta Katalin

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Márton nap előtt libahúsra vadásztunk. Tettünk egy rövid kört Egerben, hogy megnézzük a boltok, a helyi piac kínálatát.  Csupán néhány jó falatra vágytunk a hagyományok előtt tisztelegve, ám az árak láttán lelkesedésünk csillapodott.

Az egri piacon egyetlen helyen találtunk jó minőségű liba- illetve kacsahúst. Választék van, de a szárnyas legfinomabb része - a combok és a mell - csak fagyasztott állapotban kapható.  Láttunk jó, friss, húsos libafarhátat, ám ennek a kilója súrolja most az 1500 forintot. 

A libacomb kilója jóval hatezer forint felett kapható, ám a bőrös libahájnak is megkérik az árát. Aki utóbbiból szeretne zsírt sütni és némi tepertőt kinyerni, annak minimum 3500 forinttal kell számolnia, kilónként. 

Tébláboltunk egy darabig, amíg az idei  Márton napi lakomát kicentiztük. Vettünk fél kilónyi libahájat 1500 forintért, s hozzá egy kilónyi, szép kacsa szárnytövet, meg a kutyának fél kilónyi csirkelábat.  Ezért a tételért 5200 forintot fizettünk. Hogy ez sok, vagy kevés, mindenki maga dönti el. Nekünk nagyon soknak tűnik, hiszen ebből az összegből már két kilónyi sertéshúst is vásárolhatnánk. Az eladó csak annyit mondott, a keresletből is érzik, hogy idén sokan nem tudják megengedni maguknak a Márton napi lakomát.

Megnéztük néhány nagyobb üzletlánc kínálatát is. Itt találni bőséggel libahúst, de három-négyezer forint alatt alig jutunk hozzá a nemesebb részekhez.  Tény, hogy a tavalyi árakhoz képest minimum duplájára nőtt a libahús ára. Ennek oka is van. 

A napi.hu nemrég közzétett információi szerint a madárinfluenza minden más állatnál nagyobb arányban pusztította a víziszárnyasokat. Ráadásul miközben harmadával kevesebb liba és kacsa maradt Európában, mint amennyit a fogyasztók vásárolnának, 50 százaléknál is többel drágult a takarmány. Szabó Ákos, a Tranzit-Food ügyvezetője szerint a korábbinak kevesebb mint 60 százalékra esett vissza az állomány, ezért drágul jobban a libahús a csirkénél, vagy a pulykánál. Míg tavaly 1600-1700 forintért vásárolhattunk egy kilónyi libahúst, most legalább a duplájába kerül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában