Meteorraj

2022.11.26. 18:48

Még tart a novemberi csillaghullás, érdemes az eget kémlelni a Bükki Csillagda szakembere szerint

Érdemes megcsodálni az eget egész novemberben, ugyanis felhőtlen égbolton számos hullócsillagot láthatunk.

B. D.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Az őszi csillaghullás november 6. és 30. között figyelhető meg. A Leonidák meteorraj az Oroszlán csillagképről – amit latinul Leonak hívnak – kapta a nevét. Azért erről, mert a meteorok radiánsa, azaz a meteor-felvillanások visszafelé meghosszabbított egyeneseinek metszéspontja, az Oroszlán csillagképben van – tájékoztatta portálunkat Varga-Verebélyi Erika, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjának, a Bükki Csillagda csillagászati tárlatvezetője, csillagásza.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a Leonidák meteorrajhoz kötődik az írott történelem egyik leglátványosabb meteorzápora, másnéven meteorkitörése, amikor a maximuma idején percenként több száz meteort láthattak. Manapság, az óránként körülbelül 10 meteorral egy átlagos meteorrajnak mondható.

– A múltban egy nagy kitörés fűződik a Leonidákhoz. Ezeknek a kitöréseknek az előrejelzése azonban bizonytalan. A meteorrajért felelős égitest egy periodikus üstökös, a Temple-Tuttle nevű , aminek a periódusa körülbelül 33 év. Vagyis 33 évente megújul az üstökös nyoma, felkavarva az ott található porszemcséket, amik a Földi légkörbe belépve meteorfelvillanásokat okozhatnak – fejtette ki a csillagász.

A Bükki Csillagda közösségi oldalán egy posztot is közzétett, hogy mikor láthatjuk a Leonidák meteorraj legtöbb hullócsillagát. Felhőtlen égbolt esetén e hónapban még érdemes kimenni a szabadba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában