Hulladékszállítás

2022.11.29. 11:31

Megszüntetik jövőre a zsákos rendszert, máshogy pakoljuk a nyesedéket

Javában hullanak a falevelek, ott vannak a kertünkben, a járdán, és emellett nem csak tavasszal, hanem az évnek ebben a szakaszában is nagy mennyiségben gyűlnek össze a gallyak. Vannak, akik elégetik, mások bezsákolják ezeket. Kíváncsiak voltunk, mi történik a kihelyezett zöld zsákok tartalmával, s azt is megtudtuk, hogy változás várható a szállítást illetően megyénkben.

Fekete-Vadászi Erika

A PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. szolgáltatási területén márciustól november utolsó hetéig négyhetente szállítják a zöldhulladékot, mindezt házhoz menő gyűjtési rendszerben végzik. 

– Jelenleg sötétzöld színű, logóval ellátott, biológiailag lebomló zsákban kell kihelyezni a zöldhulladékot. Szolgáltatási területünk nagy részén minden háztartás maximum három ilyen zsákot és fél köbméter kötegelt ágat, gallyat helyezhet ki díjmentesen. Verpeléten, Feldebrőn, Tarnaszentmárián és Szarvaskőben magasabb a korlát, ezeken a településeken hat zsák helyezhető ki – mondta el portálunknak Eged István Renátó, a PEVIK Kft. ügyvezető igazgatója.

Amennyiben nem elég ez a díjmentes mennyiség, bárki vásárolhat fehér színű, szintén biológiailag lebomló zsákot, melyet Pétervásárán a cég ügyfélszolgálatán értékesítenek, s egyes önkormányzatoknál is kapható.

A zöldhulladékot Egerbe szállítják, ahol vagy helyben, vagy tovább szállítás után Hejőpapiban komposztálják. A komposzt minőségétől függően vagy a mezőgazdaságban használják azt fel, vagy Hejőpapiban a kommunális hulladéklerakó takarására. Mindkét esetben újrahasznosul a zöldhulladék, még az utóbbiban is, hiszen a lerakó földréteggel való takarására mindenképpen szükség van. Ugyanakkor a mezőgazdaságban, esetleg kertekben való felhasználás előnyösebb lenne, de sajnos a lebomló zsákok nem mindig bomlanak le olyan gyorsan, mint a bennük található zöldhulladék, így a komposzt minősége változó, jegyezte meg. 

– Jövő márciustól ezért a tervek szerint szeretnénk kivezetni a lebomló zsákos gyűjtési rendszert. Minden lakos saját edényzetben vagy zsákban teheti majd ki a zöldhulladékot, ezeket pedig üríteni fogjuk. Az üres zsákokat a háztartásnál hagyjuk, amit a kommunális hulladék közé kell majd helyezni, ugyanis a szennyezettsége miatt a szelektív hulladék közé nem tehető. Ennek a változásnak köszönhetően a begyűjtött zöldhulladék tisztább lesz. A jövő héten esedékes zöldhulladék-szállítás során már nem is fogjuk pótolni a kihelyezett zsákokat – ismertette Eged István Renátó. 

Az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. március második felétől kezdve november végéig két hetente, előre meghirdetett időpontok szerint végzi a zöld hulladékok elszállítását az ingatlanoktól. A megyeszékhelyen található, lakossági hulladékgyűjtő udvarukon pedig egész évben fogadják a leveleket, gallyakat hétköznapokon 10 és 18 óra között, szombatonként 8-tól délután 4-ig. Itt negyedévente 250 kilogramm adható le térítésmentesen háztartásonként.

A gyűjtések alkalmával legfeljebb három ingyenesen biztosított zsákot szállítanak el, továbbá maximum fél köbméter összekötegelt ágat lehet elhelyezni a zsákok mellé. Kikötés még, hogy az ágak, gallyak átmérője nem lehet nagyobb öt-hat centiméternél, s hosszuk nem haladhatja meg az egy métert. Ugyanakkor korlátlan mennyiségben elszállítják az ügyfélszolgálatukon megvásárolható zöld hulladékgyűjtő pótzsákokat.

– A komposzt minőségének javítása érdekében 2023. márciusától a zöld hulladék szállítási rendszere módosul. Zöld és fás szárú hulladékokból együttesen jövőre az ingatlanhasználó egy köbmétert helyezhet ki, így az eddig rendszerhez képest a mennyiség kétszeresét szállítjuk el térítésmentesen két hetente. A zöld hulladékokat az ingatlanhasználó saját zsákjában, elkülönített gyűjtésére alkalmas edényzetében helyezheti majd ki. A zsákokat a rakodó munkavállalóink a járművekbe ürítik, és zsák nélkül szállítják el. A fizetős zöld zsákok értékesítését pedig beszüntetjük – mondta el a Heol-nak Nagy Mihály Tamás ügyvezető igazgató. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában