Hagyománytisztelet

2022.11.19. 14:34

Nótázva mutatják be a jó palócok értékeit Rómában a mátraderecskeiek + videó

Rómában vendégeskednek a mátraderecskei jó palócok november 19-től 23-ig. Ők viszik hírét a tájegységnek, mutatják be a palócság legszebb hagyományait, értékeit, mégpedig dalolva.

B. K.

A Mátraderecskei Tájház anyagából rendezték be a palóc tisztaszobát is a Szent István Házban, Veres László segítségével

Forrás: Horváthné Balázs Márta/Facebook

Forgó Gábortól, a község polgármesterétől megtudtuk, a Városok és Falvak Szövetsége felkérésére és támogatásával idén a mátrai falura esett a választás, hogy néhány napig a Rómában található Szent István Házban mutassák be a palóc tájegység értékeit. 

A küldöttség nagy részét a helyi asszonykórus alkotja. Az ő feladatuk a jellegzetes, burgonya alapú, palóc étkek elkészítése, kóstoltatása, a tájegység kézműves hagyományainak - szőttesek, fafaragások - bemutatása. Természetesen elviszik legszebb dalaikat is, hogy viseletükben fellépve bemutassák azokat.

A szükséges kellékeket, a sütés-főzés alapanyagait már az előző nap útnak indították, a csoport pedig 18-án érkezett Rómába, ahol lelkesen készülnek a bemutatkozásra. 

A pár nap során lehetőségük lesz megismerkedni a főváros nevezetességeivel is, így abban bíznak, hogy életre szóló  élményekkel gazdagodnak úgy, hogy mindeközben híven adják át szülőföldjük legszebb kincseit az érdeklődőknek.

Forgó Gábor elmondta azt is, hogy a szövetség egyik fontos célja a magyar kultúra minél szélesebb körben való megismertetése és megszerettetése. Korábban nagyobb városok kaptak lehetőséget hasonló, külhoni kalandra, most először kapott megbízást egy csendes kis észak-hevesi falu a bemutatkozásra.  A községvezető hozzátette, nagy megtiszteltetés és öröm ez számukra. Épp ezért mindent elkövetnek, hogy a palócságot méltóképp képviseljék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában