Útviszonyok

2022.12.12. 14:04

A mátrai útszakaszok hétfőn reggel is hókásásak voltak, teljes erővel dolgoztak a munkagépek

Hétfőn délelőtt már csak a Mátra magasabban fekvő útjai voltak hókásásak.

Szabó István

Bodonyban is elkezdték az utak tisztítását

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hétvégén érkezett idei első havazás szerencsére nem okozott különösebb fennakadást a közlekedésben megyénk útjain. Hermann Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei Igazgatósága diszpécsere hétfőn arról tájékoztatta portálunkat, hogy szűkebb hazánk teljes területén 24 órában síkosságmentesítést végzett  az összes gépük. 

– A hétvégén lehullott hó a Mátrában meghaladta a 20-22 centimétert. Ott a magasabban fekvő útszakaszokon még hétfőn reggel is hókásás volt az útburkolat, amin folyamatosan dolgoztak a gyöngyösi mérnökség munkagépei. Elzárt útszakasz sehol sem volt. A Bükk útjainak Heves megyei szakaszain is hullott hó, de nem akkora mennyiségű, mint a Mátrában, ott tiszták már az utak – részletezte Hermann Péter.

Előházi Péter mátraszentimrei polgármester hétfőn délelőtt autózott a 24-es főúton Mátraszentimrétől Gyöngyösig.

– Már jól lehetett itt közlekedni. Vasárnap, amint elkezdett havazni, már kinn volt egy munkagép, majd hamarosan érkezett egy másik is a gyöngyösi közúttól. Hétfőn reggelre le volt túrva mindenütt a hó az útról, de még hókásás volt a 24-es és a 2408-as út is. Találkoztam tolólapátos gépekkel, amelyek szélesítették az utat, valamint sószóró gépekkel. A Mátrába felfelé haladó sáv már le volt sózva, nyilván nem sokkal utána köveztkezett a lefelé vezető sáv is – fogalmazott Előházi Péter.

Sirok utáni tájkép Eger felé haladva
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Besze Andrea, a gyöngyösi Városgondozási Zrt. köztisztasági ágazatvezetője elmondta, hogy ők az önkormányzat utasításai szerint járnak el. 

– Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján szombat déltől helyeztek bennünket készenlétbe, ami szerint hétfőn reggel hat óráig bármikor behívhatók vagyunk. Vasárnap 19 óra 30 perckor jött a riasztás. Este nyolctól tizenegy óráig megtisztítottuk Gyöngyös első rendű útjait a dombos szakaszokkal, körforgalmakkal, a hidakkal együtt. Ezzel párhuzamosan, szintén 20 órától 23 óráig Mátrafüreden is tisztává tettük az első- és másodrendű utakat. Hétfőn reggel itt már csak az első rendű utakat takarítottuk újra, a többi jól le volt sózva. A járdák gépi síkosságmentesítését Mátrafüreden hétfőn reggel ötkor kezdtük el. Hat órától az úttisztító munkatársaink a gyöngyösi járdákat sózták a közterületekre kihelyezett tárolókból. A szerződésünkben szereplő valamennyi területen végeztünk a munkával. A 24-es főútnak a közút a fenntartója, Mátraházán és Kékestetőn csak apróbb parkolók tartoznak hozzánk. A térségünkben tudok árokba csúszott, úton keresztbe fordult járművekről, ugyanis vasárnap esett eső is, ami aztán hétfő hajnalra lefagyott, és arra hullott rá a hó – összegezte Besze Andrea.

Havazásra ébredt Sirok is
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egerben mintegy három centiméter hó esett, mondta el Ferenczy Tamás, a Városgondozás Eger Kft. üzemegység-vezetője.

– Folyamatosan figyelemmel kísértük az időjárás alakulását, s a közúttal is kapcsolatban vagyunk, tőlük is kapunk információkat. Hétfőn hajnali három órától végeztünk síkosságmentesítést, hogy a munkakezdések idejére megteremtsük a biztonságos közlekedés feltételeit. Két kisgéppel dolgoztunk, majd hat órától kézi munkaerővel elkezdtük a buszmegállók, lépcsők, járdák, végül a kerékpárutak takarítását. Hó okozta problémáról nem kaptunk bejelentést– fogalmazott Ferenczy Tamás.  

Nagy Csaba tű. főhadnagy, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy vasárnap délelőtt az egri hivatásos tűzoltók a 25-ös út 22-es kilométerénél, míg a szilvásváradi önkéntes tűzoltók Nagyvisnyó határában az útra, az egri tűzoltók Egerben az Egészségház úton a járdára, a bálapátfalvai önkormányzati tűzoltók Bekölcén villanyvezetékre dőlt fák eltávolításánál avatkoztak be. A szilvásváradi önkéntes tűzoltók a település határában az útra szakadt, forgalmi akadályt képző gallyaktól az utat megtisztították. Kora este Egerben, a Barkóczy utcában, az Egri Törvényszék épületének tetején a galambriasztó a hó miatt rövidzárlatot kapott, ami látványos villanásokat okozott. A város hivatásos tűzoltói biztosították a helyszínt az áramszolgáltató kiérkezéséig. 

Bodony a hópaplan alatt 
Fotós: Huszár Márk / Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában