Karácsonyi körkép

2022.12.26. 15:30

Egymillió forintos villanyszámlával szembesültek, de mindenkinek próbálnak segíteni Szentdomonkoson

Minden helyi családra odafigyel Szentdomonkoson a helyi önkormányzat. Kovács Zoltán polgármester azt mondja, az összetartásban van az erejük.

B. K.

Kovács Zoltán polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Nincsenek könnyű helyzetben a kis mátrai faluban élők 2022 decemberében. Kovács Zoltán polgármester azt mondja, szépen és kecsegtetően indult az év. Aztán jöttek a keményebb hónapok, s mára azzal szembesültek, hogy a gondosan felhalmozott tartalékaik fogytán. Ennek ellenére az alig ötszáz lelkes településen mindenkiről igyekszik gondoskodni az önkormányzat.

A szociális keretből az arra rászorulók lakhatási támogatása idén duplájára, háromezerről hatezer forintra nőtt. Aki bajba jut a településen – például nem tudja kiváltani a gyógyszereit, egyéb váratlan kiadásai keletkeznek – egyszeri tízezer forintos támogatásra jogosult.

Az idén pályázat útján kapott 118 köbméternyi szociális tűzifát – amit saját erőből megtoldottak közel tíz köbméterrel – már kiszállították azoknak a családoknak, akik a jövedelmi helyzetük révén erre jogosultak. Azokra is gondoltak, akik az egy főre eső jövedelem miatt nem fértek bele a szociális tűzifa támogatásba. Ők 30 ezer forint fűtési támogatást igényelhettek az önkormányzattól, jövedelemigazolást mellékelve.

– Szentdomonkos kicsi falu – folytatja a község vezetője. – Itt mindenki mindenkit ismer. Mivel ebben az évben sok családot sújtott az energiaárak emelkedése, fontosnak tartottam, hogy mindenki részesüljön segítségben, akinek erre szüksége van, s ezt jövedelemigazolással alá tudja támasztani, ők ingatlanonként 30 ezer forint rezsitámogatásban részesültek.

A falu első embere azt is hangsúlyozza, hogy idén szépen gyarapodott a település a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Sikerült felújítani a szolgálati lakást, három belterületi útszakasz is megújult.

Az előző évek hagyományaihoz ragaszkodva, 14 éves korig decemberben minden gyermek kapott mikuláscsomagot, december 18-án pedig a hetven éven felüli lakosokat ajándékozzák meg tízezer forinttal személyenként, az ünnephez közeledve.
Örülnek a faluban annak is, hogy lecsökkent a forgalom. Ez azért történt, mert a település vége táblától a 25-ös út kapaszkodó sávjának megépítése elkezdődött. Hosszú évek után ezzel végre felszabadul a helység egy időre a kamionok és egyéb nehézgépjárművek okozta terheléstől.

Tervek maradtak szép számmal. Ezek közül a legfontosabb a helyi hidak és átereszek stabilizálása, megerősítése. A jövőt illetően a község életének irányítója nem túl derűlátó. Komoly gondot jelenthet például a közvilágítás finanszírozása.
– Mivel a közvilágítás kötelező feladatok közé sorolandó, ezért bízunk abban, hogy a kormány finanszírozni fogja, ennek hiányában a hozzánk hasonló települések kilencven százaléka csődbe fog menni – magyarázza a polgármester. – A korábbi havi 220 ezer forint helyett mostantól több mint egymilliós számlát küld a szolgáltató. Egyelőre vannak még tartalékaink, de félő, hogy ezeket állami kompenzáció nélkül hamar feléljük – fogalmaz Kovács Zoltán.

A nehézségekkel együtt a falu minden lakójának áldott, meghitt ünnepeket kíván, és bízik abban, hogy a szentdomonkosiak mindig számíthatnak egymásra most és a jövőben is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában