Időjárás

2022.12.15. 13:07

Gyémántpor-haló: elképesztően gyönyörű időjárási jelenséget vettek videóra Galyatetőn

December 12-én jelent meg a nem mindennapi időjárási jelenség a Mátrában az amatőr fotós szerint.

HEOL

Horváth Hajni szabadidejének nagy részét a természetben új helyszínek felkutatásával tölti, ahol folyamatosan fotóz, de csak amatőr szinten, mobiltelefonnal. 

Gyémántpor-haló jelenség Galyatetőn
Forrás: Beküldött/Horváth Hajni

Az elmúlt napokban nem kis hó esett a Mátrában és Galyatetőn, így esett a választása a Galya-kilátó helyszínre. 
– Tíz óra magasságában értem fel a kilátó legtetejére a -7 fokos hidegben és még a szél is süvített. Közel egy teljes órát töltöttem ott, jónéhány képet készítettem. Egyszer csak ahogy a nappal szembe fordultam, megláttam a bal oldalán egy kisebb szivárványt. Szép volt, de nem tulajdonítottam neki túl nagy figyelmet, ismét elfordultam. Mikor pár perc múlva vissza pillantottam, teljes pompájában tárult elém a szivárvány színű, tökéletes kör formájú csoda, ami a nap körül szinte életre kelt. Olyan volt, mintha egy bolygó nézett volna le rám. Annyira izgatott lettem, hogy azonnal elkezdtem fényképezni, szinte csak vaktában lőttem a képeket, akkora fénnyel izzott. Ezután arra gondoltam, a videó jobban kiadja az egész élményt, így azt is csináltam róla. Miközben ment a felvétel, ezernyi apró csillám szállingózott a légkörben, mint utólag kiderült, gyémántpor-haló jelenségnek lehettem szemtanúja. Soha nem volt még ilyen élményben részem, egyszerre volt ijesztő, és fantasztikus - mesélte portálunknak Hajni. 

Dr. Rázsi András Heves megyei meteorológus elmondta, fénytörés jelenség áll e mögött. Úgy kell ezt elképzelni, ahogy a szivárványnál is az esőcseppeket, csak itt a magas szintű légkörben képződő jégkristályok törik meg a fényt. 

– A halók a fénytöréses légköroptikai jelenségek közé tartoznak. Előfordulnak a Nap és a Hold körül is. Nem olyan ritkák mint gondoljuk, évente azért néhányszor előfordulnak csak ritkán nézünk felfelé. Bár az észrevételüket nehezíti, hogy csak egy bizonyos szögből vehetők ki. Tudniillik mindig a beesési szögön múlik a dolog - osztotta meg portálunkkal a meteorológus.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában