Avarégetés

2022.12.07. 19:56

Ne öljük meg a sünöket! Bár megyénkben is égethetjük az avart, inkább komposztáljunk

Ebben az időszakban is bőven keletkezik zöldhulladék a kertekben. Kíváncsiak voltunk, mennyire teszünk rosszat, ha ezeket elégetjük.

Fekete-Vadászi Erika

Égetés helyett jobb komposztálni

Forrás: Löffler Péter/Új Dunántúli Napló

Fotó: AS

Korábban lehetett arról olvasni a hírportálokon, hogy betiltják a kerti hulladék égetését, ám a koronavírussal kapcsolatos veszélyhelyzet miatt az a döntés született, hogy az önkormányzatok határozzák meg, milyen feltételekkel lehet avart égetni a településeken. Jelenleg is ez a szabály van érvényben.

Míg vannak települések, ahol van előírás arról, mely napokon lehet égetni, addig például Aldebrőn nincs erre vonatkozó korlátozás. A jelenlegi szabályozás 2021 április óta érvényes.

– Kerti hulladékot, gazt, lehetőleg száraz állapotban, olyan időszakban, napszakban kell elégetni, amikor az füstjével, a felszálló pernyével nem zavarja a környezetben élőket. Fontos, hogy ez a szabályozás csak akkor érvényes, ha nincs magasabb fokozatú – országos, regionális vagy megyei szintű – tűzgyújtási tilalom elrendelve – tájékoztatta a Heol-t az aldebrői önkormányzat.

Van, aki még most, a fagyok előtt áll neki rózsát metszeni, s például a hársfa is javában hullajtja még a levelét, sokan pedig úgy döntenek, nem szállíttatják el ezeket a hulladékokat, hanem elégetik. Ez nem csak a levegőminőség szempontjából okozhat problémát.

Schmotzer András, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kutatási szakreferense arról beszélt portálunknak, hogy az élővilágra nézve milyen súlyos és káros következményei lehetnek, ha a kertünkben rakunk tüzet.

– Több állat is megtalálja a számára kedvező életfeltételeket a portánk azon részén, ahol a zöldhulladékot gyűjtjük. A sünök is megbújnak, s télire bevackolnak a kupacok alatt, emellett többféle rágcsáló, de rézsiklók, vízisiklók, gyíkok is menedéket keresnek ezeken a helyeken. Ezek az állatok ilyenkor már lelassult életműködést folytatnak, tehát hiába látják, hogy az ember ott sürgölődik, tüzet készül rakni, nem tudnak elmenekülni. Ilyenkor nemcsak az okoz problémát, hogy megégnek, hanem a fulladás veszélye is halálos fenyegetést jelent számukra. Azt is érdemes megjegyezni, hogy száraz anyag égetésekor nem szabadulnak fel veszélyes anyagok, viszont ősszel az avar gyakran nedves, a nyesedékek is frissek, így a tűz hőmérséklete alacsony, nem ég el teljesen minden, s még az is előfordulhat, hogy mérgező szén-monoxid keletkezik, ami nemcsak az emberre nézve letális, hanem az élővilág más szegmenseire is veszélyt jelent – ismertette a szakember.

Az elégetni kívánt zöldhulladék alján poszméh-vár is előfordulhat. Ezek a rovarok jövőre beporoznák a gyümölcsfáinkat. Szintén ott telelnek sünök, amelyek egyébként védettek, és rengeteg rovart elfogyasztanak. Ha felgyújtjuk az életterüket, akkor nyilvánvalóan megakadályozzuk a következő évi hasznos munkájukat. Pedig, ha hagynánk elszaporodni a hasznos élőlényeket, akkor csökkentenék a kártevők számát, így később nem kellene vegyszerekkel elűznünk azokat.

– Célszerűbb tehát a kertünkben fellelhető hulladékot komposztálni vagy összekészíteni, s kitenni a ház elé, amikor a hulladékszállító cégek elviszik azokat. Akinek elég nagy terület áll rendelkezésére, annak érdemes kialakítani egy zugot, ahová gyűjti a kerti hulladékot, így számos élőlénynek biztosíthatunk életteret – osztotta meg hasznos tanácsait a kutatási szakreferens.

Hazánkban a klíma kiválóan alkalmas a komposztálásra, bár nyáron, ha nagyon száraz az idő, oda kell figyelni, és néha meg kell locsolni, de ilyenkor ősz végén ez a párás idő kifejezetten jót tesz neki.

A komposztálás témához kapcsolódóan sokakban felmerül a kérdés, hogy a diófa levelét beletehetjük-e, ugyanis sok helyen hallani, hogy káros anyagokat tartalmaz, ami nem tesz jót a kertnek.

Schmotzer Andrástól megtudtuk, hogy bár a dió levele tartalmaz lassan lebomló vegyi anyagokat, de kísérletekkel már bebizonyították, hogyha hosszú ideig hagyjuk, akkor komposztálódik. Érdemes vegyes komposztot készítenünk, és akkor más fák leveleivel és egyéb kerti hulladékkal vegyítve kerülhet bele diólevél is. Ha valakinek rengeteg van, és nem tudja mindet vegyíteni, nyugodtan gyűjtse össze a kert végében, s hagyjon időt a lebomlására, s utána már pótolható vele a talaj tápanyag tartalma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában