Sehogy se jó

2022.12.29. 14:00

Tavaly leszavazták az egriek a szilveszteri tűzijátékot, idén elfelejtették megkérdezni őket

Rosszak voltak a tavalyi tapasztalatok.

Sz. M. L.

Ismét lesz tűzijáték a Dobó téren

Forrás: Huszár Márk /Heves Megyei Hírlap

Tűzijátékkal búcsúztatjuk idén az óévet a Dobó téren, a durrogtatás az Eger Advent programsorozat része, melyre összesen tízmillió forintot szántak a képviselők.  Az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került a megyeszékhely önkormányzata is, ennek szövődményeként Mirkóczki Ádám polgármester és a közgyűlésben ülő támogatói valamint a velük szemben álló képviselők Oroján Sándor Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióvezető gyakorlatilag hónapok óta folyamatosan ellentétes véleményt fogalmaztak meg a ebben a témában is, ahogy az intézménybezárások ügyében is. A polgármester többször kifejtette, hogy talán az egész Eger Advent programsorozatot el kellett volna felejteni idén, Oroján Sándor viszont azt mondta, ez nagy hiba lenne, hiszen turisztikai vonzereje van az egri ünnepi programsorozatnak, s így közvetve ugyan, de bevételt generál a városnak a vállalkozásokon keresztül. Hangsúlyozta továbbá, hogy a helyi vállalkozóknak, szállásadóknak is fontos, hogy látogatott legyen a város, ezen múlhat a fennmaradásuk. A spórolásról folytatott viták közben csak az nem jutott eszébe senkinek, hogy idén is megszavaztassák, mit szeretnének látni és hallani a városban élők az év utolsó napján.

Te örülsz, hogy szilveszterkor lesz Egerben tűzijáték?

Tavaly viszont megszavaztatták a kérdést, bár utólag az erre létrehozott felületet sokan kritizálták. Egy IP címről ugyanis bármennyi szavazatot le lehetett adni, továbbá bárki szavazhatott, nem csak az egriek. Tehát például akár egy Zalaegerszegi, vagy egy Kínában élő internetező is beleszólhatott volna, hogy lesz-e tűzijáték Egerben. Vélhetően nem hozta lázba az ázsiaikat az egri szilveszter sorsa, ugyanis végül összesen ötezer szavazat érkezett, ebből több mint háromezer a lézershowra voksolt, így ezt figyelembe véve az önkormányzat úgy döntött, hogy 2021 utolsó napján nem tűzijáték, hanem lézershow búcsúztatja az évet.

Az idei buli a “Hello 2023” néven fut. Berényi Tamás, az Agria Film Kft. ügyvezetője és az esemény főszervezője, elmondta, nagyon rosszak voltak a tavalyi tapasztalatok a szilveszteri tűzijátékozást illetően.

– Mivel tavaly elmaradt a látványosság, a városlakók és a turisták száz meg ezer számra vették a pirotechnikai eszközöket, melyeket válogatás nélkül, a város minden pontján, még a vár közvetlen tövében is ellövöldözték december 31 délután, este és éjjel. Így bár a cél tavaly az volt, hogy kevesebb tűzijáték legyen a városban, ezzel kímélve a kutyusos családokat, a környezetet és az önkormányzat pénztárcáját, valójában éppen az ellenkezőjét sikerült elérni – mondta. Ez tehát az oka a döntésnek. A szervezők azt javasolják mindenkinek aki Egerben ünnepli a szilvesztert hogy ne vegyen pirotechnikai eszközöket, hanem látogasson ki a Dobó térre, és nézze meg a közös, városi tűzijátékot. Egyébként idén az államalapítás ünnepén is elmaradt a durrogtatás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában