Hasznos

2023.01.16. 09:20

A pánikbetegség veszélyeire figyelmeztet dr. Mangó Gabriella

A gyöngyösi háziorvos a Facebookon osztotta meg néhány hasznos gondolatot.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

Egyik legújabb Facebook-bejegyzésében ezúttal a pánikbetegségről fejtette ki véleményét dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.
– Sokan lekicsinylően, ó ez csak egy pánikbetegség, vagy megbélyegzően említik... xy pánikbeteg. Uralkodj magadon! Ugye ez ismerős mondat? Vagy már megint mi bajod van? Ez is... – kezdte bejegyzését a szakember.

– véleményem szerint a pánikbetegek nem betegek, ám mégis bajuk van. Ők sokszor sokkal érzékenyebbek, mint az átlagemberek, mindenen problémàznak, legtöbbször magukban keresik a hibát és maximalisták. Mit tehet a hozzátartazó és a bánikban szenvedő egyén? Azt a pillanatot kell észrevenni, amikor a pánik elkerülő tevékenységre készteti az illetőt. Mert akkor már nem ő uralkodik a pánikon, hanem a pánik az ő életén. Mi okozhat pánikot? Egyes vírusfertőzések, halálközeli vagy erősen kiszolgáltatott állapot túlélése. Közeli hozzátartozó súlyos betegsége, vagy halála. Ha valaki nincs a helyén. Vagy, ha nem érzi a lába alatt a talajt biztosnak, az i jelentkezhet forgó szédüléses panaszos pánikjelenségben – fejtette ki véleményét.

Dr. Mangó Gabriella azt tanácsolja, akinek van a környezeteben pánikbeteg, akkor meséljen neki a saját félelmeiről, szorongásairól, hiszen harminc fölött hasonlóak mindenkinél előfordulhatnak. 
– Mesélj, hogy tudja, nincs egyedül, és senki nem nèzi hülyének, hanem elfogadja a környezete azt, ami vele történik – fogalmazott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában