Vírus

2022.10.16. 11:29

Mangó Gabriella: aggasztó elváltozásokat okozhat a covid hét-tíz nap alatt

Mutálódik a covid, berobban az influenza? Megkérdeztük a gyöngyösi háziorvost.

Sz. M. L.

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Fotó : Markovics Gábor

– Most a Covid fő tünete erős torokfájás, gyengeség, izomfájdalom, köhögés, amely alig-alig szakad fel, és akár két-három hétig is eltarthat. A gyorstesztek ugyanazon tünetek mellett fele-fele arányban pozitív-negatívak. Számomra elképzelhető, hogy az omikron eddig emlegetett variánsai sokat mutálódtak, és ezekről azért nem tudunk, mert a mutációkat már alig-alig monitorozzák világszerte – hívta fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos, természetgyógyász. Mint írta ilyen eseteket követően nem egyszer tapasztal olyan elváltozást, amely magától nem gyógyul meg. 

– Amikor már se láz, se hőemelkedés, esetleg csak enyhe torokkaparás marad, a tünetek kezdetétől számított egy-két hét múlva, beteg torkában egyértelműen látszik, hogy felülfertőződött a garat, vagy a mandula, ami antibiotikum nélkül nem gyógyul. Mivel nem kockáztatok, hogy a garatleoltás eredményét majd hét-tíz nap múlva megkapom, azonnal antibiotikumot indítok, hogy a későbbi szövődményeket elkerüljük. Konzultáljunk fül-orr-gégésszel nem kell-e a mandulát kiszedni, mert gócponttá válhat– hívta fel a figyelmet. Mint írta, ezt bárki ellenőrizheti otthon is segítséggel, erős lámpa, tükör, mobil telefon használatával. Hozzátette, vigyázni kell a vesére, a szívre, az ízületekre is, de Covid tartogat még nekünk más meglepetéseket is. 

– Az egyik legújabb, nagyon fontos megállapítás, hogy a vírus fokozza a nők méhnyálkahártyájának, az endometriumnak a daganatos elváltozásait. Aki biztosan Covidos volt, vagy csak sejti, az bármely életkorban is menjen el évente nőgyógyászat szűrővizsgálatra és ha lehet, kérjen kismedencei ultrahangot is.  Kifejezetten fontos ez abban az esetben, ha a ciklus rendszertelenné lett, vagy nagy darabos vérzés jelentkezik. A szűrővizsgálatoknak most még nagyobb a jelentősége, mint bármikor, hiszen az időben elcsípett súlyos megbetegedés nagyobb túlélési esélyt biztosít – hangsúlyozta dr. Mangó Gabriella.

Arról is érdeklődtünk nála, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok, s véleménye szerint valóban berobbanhat-e hamarosan az influenza szezon. Válasza szerint ezt most még nem lehet kijelenteni.

 

– Az influenza elleni oltásra sem rábeszélni nem akarok senkit, sem lebeszélni. Ha valaki új covid elleni oltáson gondolkodik, akkor, ha teheti nézzen előtte ellenanyagszintet. Vagy csak akkor oltasson ha biztosan nem volt covidos, vagy, ha a hetven feletti korosztályba tartozik, vagy immunrendszert csökkentő kezelést kap. Ha lehet, akkor ők az újonnan beérkezett omikron ellen specifikus oltásokat kérjék – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában