Ciki

2023.01.31. 17:21

Bóday Pál: Mirkóczki Zita azt mondta, azt sem tudja hol folyik a Tarna

A Macskaárvaház Alapítvány Kuratóriumi elnöke nyílt levélben kéri Komlósi Csabát, hogy foglaljon állást Tarna-ügyben

Sz. M. L.

A Tarna patak vizével öntözték a szőlőt Aldebrő mellett

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tisztelt képviselő úr, kedves Csaba! – így kezdte Komlósi Csabának, A Városért frakció vezetőjének címzett levelét Bóday Pál a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a kápolnai szervezet részese volt a tavaly nyár óta zajló Tarna szivattyúzási ügy kirobbantásának. Bóday Pál azt írja, azért nem csak Eger önkormányzati képviselőjeként, frakcióvezetőként, de a legcivilebb egri politikusként, mint fogalmaz: Eger zöld lelkiismereteként fordul Komlósi Csabához.

„Mindenekelőtt szeretnélek első kézből - többször, folytatólagosan kihallgatott tanúként -  tájékoztatni arról, hogy ígéretes fejlemények történtek a Tarna kiszivattyúzó borászat elleni büntetőeljárás ügyében. December 20-án megtörtént az első gyanúsítás, amelyet várhatóan továbbiak követnek. Mindeközben a nyomozó hatóság jelenleg is mérlegeli indítványainkat.” – folytatta a levelet, hozzátéve, ez egyrészt arra irányul, hogy állapítsák meg a bűnszervezeti elkövetési formát, zárolják a cég vagyonát, biztosítékként az esetleges jogerős ítélet nyomán megállapított ökológiai károk fedezésére, illetve zárják ki az ügyben védőként eljáró dr. Gondos Istvánt, füzesabonyi önkormányzati képviselőt, és a nyomozó hatóság elé tárt bizonyítékaink alapján – egy másik egri politikussal együtt – hallgassák ki  az ügyben betöltött szerepe, szerepük miatt.

„Mindeközben a katasztrófavédelem pénzbírsággal kísért jogerős határozatban mondta ki, hogy a Debrői Tóth és Tóth Borászat érvényes engedély nélkül, lényegében kilopta a vízet a Tarna folyóból. Bízom abban, hogy egyetértesz velem abban: ennek az ügynek a sikeres végigvitele, az összes felelős megnevezése, és egy elrettentő mértékű ítélet hatékonyan veheti el a kedvét másoknak, máshol, akár a Laskó, akár az Eger-patakon is egy hasonló vízkivétel, természetpusztítás vagy vízszennyezés elkövetésétől. Ugyanakkor nem tudom szó nélkül hagyni, hogy jelenleg annak A Városért nevű frakciónak a vezetője vagy, amelynek két tagja finoman szólva is ellentmondásos szerepet tölt be a Tarna ügyében. Mirkóczki Zita - jegyzőkönyvek tanúsága szerint - nyilvánosan büszkélkedett azzal, hogy azt sem tudja hol folyik a Tarna, majd hozzátette: lehet, hogy ez az ő szégyene. Ezen állítását bizonyosan nem tudjuk cáfolni. Érdekesebb és reménykeltőbb kijelentést fogalmazott meg Keresztes Zoltán, aki azzal érvelt: a borászat egri rendezvényekről kitiltásánál keményebb szankciókat is támogatna, ha bebizonyosodna a cég bűnössége. Nos, annyit immáron bizonyosan tudunk: a cég érvényes engedély nélkül lopta a folyóból a vizet, és mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrségi által bűnjelként lefoglalt nagyteljesítményű szivattyújuk vízkivételi kapacitása a Tarna nyári vízállását meghaladja, így annak bizonyos vízhozam alatti bekapcsolása, logikusan vezet a teljes vízmennyiség kiemeléséhez, és a vízhez kötődő élővilág, valamint az ehhez kapcsolódó tápláléklánc szereplőinek pusztulásához.”

A fentiek miatt azt kéri Bóday Pál, hogy Komlósi Csaba is határolódjon el a borászat tetteitől.

„Nem csak politikusként, de tanárként, civil természetvédőként is fontos véleményvezére vagy térségünkben a zöld ügyeknek, ami - ha úgy tetszik - erkölcsileg, lelkiismeretileg talán egy kicsit kötelez is arra, hogy kinyílvánítsd szolidaritásod a Tarnát védő civilekkel. Természetesen - ahogy ezt már szóban és telefonon is jeleztem korábban - bármilyen további információval, helyszíni tájékoztatással is szívesen állunk rendelkezésedre. Ha ez esetleg még szükséges ahhoz, hogy tiszta képet kapj az ügyben, és végre azok mellé állhass, akik közé te is tartozol: a természet, és állatvédelem iránt elkötelezettek mellé.” – írta Bóday Pál.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában